AAA

REGION | 11.01.2019 20:15 > 11.01 20:18

Mogerini i Han čestitali na usvojenim izmenama ustava Makedonije


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han čestitali su danas poliltičkim vodjama i gradjanima Makedonije na izglasavanju izmena makedonskog ustava za promenu imena zemlje prema dogovoru s Grčkom, saopštila je evropska spoljnopolitička služba.

Kako se navodi to "predstavlja presudni korak u primeni istorijskog sporazuma iz Prespe".

"Politički lideri kao i gradjani pokazali su odlučnost da iskoriste ovu jedinstvenu i istorijsku šansu za rešavanje jednog od najstarijih sporova u regionu i da odlučno krenu napred na putu ka Evropskoj uniji. EU čvrsto podržava ovaj sporazum koji daje primer za pomirenje u regionu i u Evropi kao celini", navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi EU čeka ispunjenje narednih koraka koji vode do pune primene sporazuma iz Prespe, i ostaje "čvrsto posvećena" pružanju podrške i praćenju zemlje ka njenom strateškom cilju integracije u EU.

Evropski komesar Han je odvojeno preko Tvitera čestitao političarima i gradjanima Makedonije na izglasavanju ustavnih izmena o promeni imena u Severna Makedonija i izrazio nadu da će ova "istorijska promena" stvoriti "pozitivnu dinamiku za pomirenje u celom regionu Zapadnog Balkana".

Skupština Makedonije usvojila je večeras dvotrećinskom većinom ustavne izmene kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrdjuje makedonski identitet.

Za prihvatanje četiri ustavna amandmana kojima Makedonija ispunjava obaveze iz Dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena, glasao je 81 poslanik u parlamentu sa 120 mesta, dok sednici nisu prisustvovali poslanici opozicione koalicije oko VMRO DPMNE.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.