AAA

REGION | 11.01.2019 20:25 > 11.01 21:18

Vlada Makedonije čestitala gradjanima i poslanicima izmene Ustava


Vlada Makedonije čestitala je večeras gradjanima i svim poslanicima usvajanje ustavnih izmena kojima se, kako se ističe, zemlji otvaraju vrata NATO i EU.

Kako se navodi, prihvatanjem ustavnih izmena kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrdjuju makedonski identitet i državni suverenitet, "gradjani Makedonije su preko njihovih predstavnika u parlamentu napisali novo istorijsko poglavlje naše države".

"To je čin koji odaje državničku odgovornost i snažan patriotizam zato što pravi apsoliutno ostvarivim dva najveća državna interesa – članstvo u NATO i EU... ostvarivanje ovih koristi dolazi preko preciziranja imena naše države geografskom odrednicom – Republika Severna Makedonija", istakla je makedonska vlada.

Kako se navodi, imajući u vidu vrhovni interes gradjana poslanici su glasali za dogovor koji omogućava "medjunarodno integrisanje i priznavanje zemlje kao suverene države sa potpunim potvrdjivanjem identitetskih posebnosti Makedonaca i svih gradjana".

Vlada Makedonije napominje da će makedonski jezik biti medjunarodno priznat u svim savezima, a himna i zastava ostaju isti i zaštićeni, dok će državljastvo biti "makedonsko/Gradjanin Republike Severne Makedonije".

"Danas smo otvorili novu, svetlu perspektivu budućnosti za sve gradjane naše zemlje, za dobrobit naše dece. Za mirnu, bezbednu zemlju, u kojoj će Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve druge etničke zajednice živeti bolji i prosperitetan život", navodi se u čestitki Vlade Makedonije.
Grčka, SAD, EU i NATO pozdravili usvajanje ustatavnih izmena u Makedoniji
Premijer Grčke Aleksis Cipras večeras je makedonskom premijeru Zoranu Zaevu čestitao "uspešno završavanje revizije Ustava BJRM na osnovu Prespanskog dogovora".

To je, kako je prenela MIA iz Atine, saopštio kabinet grčkog premijera Ciprasa, navodeći da su dva premijera razgovarala telefonom nakon usvajanja izmena makedonskog ustava kojim se ime države menja u Severna Makedonija.

Usvajanje ustavnih izmena u makedonskoj skupštini, kojima se ispunjava Dogovor sa Grčkom o rešavanju spora oko imena pozdravili su SAD, EU I NATO.

"Makedonija je donela istorijsku odluku. Vaš parlament je glasao da usvoji ustavne izmene koje su potrebne da se implementira Dogovor iz Prespe sa Grčkom. SAD pozdravljaju tu odluku", napisao je američki ambasador Džes Bejli na svom Fejsbuk profilu.

Kako je istakao, kada se se proces završi ratifikovanjem u grčkom parlamentu, konačno će biti rešen spor oko imena koji je predugo sprečavao gradjane Makedonije da realizuju svoje ciljeve za članstvo u EU i NATO.

Usvajanjem ustavnih izmena su makedonskom parlamentu i Zaevu odmah čestitali šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evrokomesar za proširenje Johanes Han, kao i portparolka NATO Oana Lungesku.
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.