AAA

REGION | 31.01.2019 11:30 > 31.01 11:30

Zaev: Pre bega Gruevskog lider VMRO DPMNE s Vučićem i Orbanom

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da se lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i madjarskim premijerom Viktorom Orbanom pre bega bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog u Madjarsku.

''Značajno je da se napomene da je pre bega, šef opozicije VMRO-DPMNE, naslednik Gruevskog, bio kod Orbana i kod predsednika Vučića. To je objavljeno javno i pri tome nije objasnio o čemu se razgovaralo. Ostalo je tajna do danas. A Gruevski je pobegao iz Makedonije'', rekao je Zaev u sinoćnoj emisiji regionalne televizije N1.
Kao tri ključna pitanja Zapadnog Balkana Zaev je naveo ime Makedonije, Kosovo i BiH. Govoreći o Kosovu on je rekao da ohrabruje Beograd i Prištinu da dodju do rešenje.

"Naš zvaničan stav je da želimo pozitivno rešenje izmedju Beograda i Prištine, ali rešenje koje nudi trajan mir, razvoj i napredak ka Evropskoj uniji. Ne znamo šta oni dogovaraju, samo slušamo. Prošao sam težak proces u pregovorima sa Grčkom. Nije lako predsedniku (Srbije Aleksandru) Vučiću, kao ni (predsedniku Kosova Hašimu) Tačiju. Ohrabrujem ih da nadju rešenje", naglasio je.

Zaev je rekao da zalaganja za gradjansku BiH ne vidi kao zalaganja za unitarnu državu kojom bi vladali Bošnjaci,  već kao zalaganja za državu kojom bi vladali gradjani.

"Predsednik Parlamenta u Makedoniji je Albanac. Šta fali Makedoniji? Ako je dobar da radi za svaki narod, ne interesuje me je li Makedonac, Albanac, Bošnjak, Srbin ili Rom. Neka bude dobar, neka bude čovek, neka bude dobar svima. Zašto se boje unitarnosti? Pa svi želimo da damo suverenitet Evropskoj uniji. To činimo zbog bolje budućnosti naše zemlje", rekao je.

Zaev je rekao da ideal u regionu treba da bude ne zatvaranje, već otvaranje granica.

"Naš ideal ne treba da bude prekrajanje granica. Naš region mora da saradjuje i zbog toga će nas zapadna Evropa više poštovati", rekao je Zaev i dodao da otvaranja granica izmedju država znači lakši protok ljudi, roba, usluga i kapitala.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.