AAA

REGION | 06.02.2019 12:40 > 06.02 12:40

Potpisan protokol o pristupanju Makedonije NATO

Protokol o pristupanju Makedonije NATO potpisan je danas u sedištu zapadne vojne alijanse u Briselu.

Protokol su potpisali ambasadori 29 zemalja članica u prisustvu ministra spoljnih poslova Makedonije Nikole Dimitrova i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.
Na ceremoniji u sedištu NATO, Dimitrov se pozdravio sa ambasadorima svih zemalja članica koji su jedan po jedan po abecednom redu prilazili da potpišu dokument.

Pristupne protokole sa budućim članicama obično potpisuju ministri spoljnih poslova, ali su Protokol sa Makedonijom potpisali ambasadori zemalja članica pri NATO da bi se ubrzala integracija te zemlje u alijansu.

Po potpisivanju Pristupnog protokola, Makedonija će učestvovati na sastancima NATO bez prava glasa, a pununopravna članica postaće kada svih 29 zemalja Alijanse u parlamentima ratifukuju protokol.

Prespanskim dogovorom je predvidjeno da to prvo uradi Grčka, što je najavljeno za 8. februar. Sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol, Makedonija će formalno promeniti ime u Severna Makedonija.

Uobičajeno ja da proces pristupanja u NATO traje oko 18 meseci, ali, prema najavama iz sedišta  alijanse koje su preneli makedonski mediji, Severna Makedonija može da očekuje punopravno članstvo u junu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.