AAA

REGION | 20.02.2019 18:50 > 20.02 18:50

Dodik: BiH pokazala nesposobnost da rešava migrantsku krizu

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je ta zemlja pokazala nesposobnost u vezi s rešavanjem migrantske krize i da postoje otvoreni problemi na koje treba reagovati.

Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da se BiH "pokazala nesposobnom da brani svoj prostor", optuživši aktuelne strukture vlasti na državnom nivou da su odgovorne za takvo stanje.

"Činjenica da nije formirana vlast na nivou BiH i da oni koji treba da odu sa funkcija nisu motivisani da vrše svoje obaveze govori koliko je to otvoreno za različite moguće negativne posledice sa kojima ćemo morati da se suočimo", rekao je on.

Navodeći da migranti pristižu i u druge zemlje, Dodik je ocenio da to u BiH "ima svoju specifičnost i da svaki priliv migranata izaziva dramatične političke procese koji mogu da ugroze unutrašnju i političku stabilnost".

Prema njegovim rečima, BiH ima tu nesreću da se graniči sa EU koja, kako je rekao, "uzima ono što njoj treba, a u BiH vraća ono što je nekvalitetno".

"Još nam pošalju para da bi se nešto napravilo, a onda nam kažu da moramo da ćutimo i budemo time zadovoljni. I oni su, u medjuvremenu, otvorili taj problem, a onda neki u EU govore da u zemljama koje se graniče sa EU treba napraviti kampove za migrante i da će EU plaćati. Niti su nam potrebne njihove pare, niti kampovi za migrante", naveo je predsedavajući Predsedništva BiH.

On je dodao da EU treba da preuzme migrante i da u zemljama Unije rešavaju njihove probleme.

"Kada već imaju pare, neka onda sami odrede kampove", rekao je Dodik.

On je naveo da u vezi s migrantima postoji komunikacija sa Srbijom i Crnom Gorom, ali da se treba suočiti sa realnošću, jer i te zemlje pokušavaju da što pre dislociraju migrante koji idu kroz njihove zemlje.

Dodik je ponovio da Republika Srpska definitivno ostaje pri stavu o vojnoj neutralnosti BiH, "svidelo se to nekome ili ne".

Upitan da prokomentariše izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da Zapad vrši pritisak na zemlje Balkana da postanu članice NATO, Dodik je rekao da postoji stalno insistiranje na tome, a da je "samo insistiranje i pritisak jer se ne uvažavaju stavovi".

"Mi svaki dan dobijamo poruke kao da to ništa ne važi, kao da o tom pitanju nismo postigli konsenzus. U Republici Srpskoj su oko koncepta vojne neutralnosti ujedinjeni vlast i opozicija, tu nema disonantnih tonova", kazao je Dodik.

Govoreći o odgovorima na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, Dodik je rekao da je obavešten da će do petka biti utvrdjeni odgovori na svim nivoima vlasti u BiH i da bi već tada mogli da budu upućeni u Brisel.

On je naveo da je Republika Srpska u tom pogledu ispunila svoje obaveze.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.