AAA

REGION | 20.03.2019 15:45 > 20.03 15:51

Grabar-Kitarović: Presuda Karadžiću trajna opomena na pogubnost velikosrpske politike

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je danas da presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću mora da posluži kao trajna opomena o pogubnosti velikosprske politike.

"Današnja odluka konačna je presuda jednom od glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih medjnarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja tzv. Velike Srbije", napisala je Grabar-Kitarović na Tviteru.

Ona je navela da presuda "ne može da vrati u život desetine hiljada žrtava i ublaži bol njihovih porodica i preživelih, ali mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti te politike".

Bivša premijerka Jadranka Kosor takodje je preko Tvitera komentarisala presudu Karadžiću.

"On će i dalje živeti, a njegove su žrtve davno mrtve. I ništa ih ne može vratiti", napisala je Jadranka Kosor.

Medjunarodni sud u Hagu danas je pravosnažno osudio bivšeg predsednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića na doživotni zatvor, zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti u BiH.

Sud je Karadžiću povećao kaznu, pošto je prvostepenom presudom bio osudjen na 40 godina zatvora.

Prve reakcije stranka iz FBiH: Od zahteva da presuda udje u obrazovni sistem do ukidanja RS

U prvim reakcijama stranaka iz Federacije BiH na konačnu presudu Haškog tribunala bivšem lideru Srba u BiH Radovanu Karadžiću, kojom je osudjen na doživotnu robiju, ocenjuje se da je ta presuda važna za BiH, kako bi se narodi u njoj suočili sa prošlošću i okrenuli budućnosti.

"Bez obzira na svu bol i nepravdu, kao i na činjenicu da nijedna presuda ne može biti potpuna i ne može vratiti ubijene, te da će se različito doživeti u našoj državi, ova doživotna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, kao i druge presude Haškog i Suda BiH, važne su za suočavanje sa prošlošću ali i za buduće generacije", saopštili su iz Nezavisnog bloka, stranke koja okuplja mahom bivše pripadnike SDA.

Iz ove stranke smatraju da presudu treba posmatrati kao pravni i istorijski dokaz onoga šta se dešavalo na prostoru BiH, kao i da treba da "bude opomena svima onima koji od Karadžića i ostalih osudjenih za ratne zločine prave uzore, što, kako su naveli, potvrdjuje i nedelo teroriste Brentona Taranta na Novom Zelandu".

Još su istakli da se BiH mora se okrenuti onima koji žele otvoreno demokratsko društvo, bazirano na civilizacijskim vrednostima, "a ne na varvarsko-zločinačkom režimu čiji je simbol i glavni protagonista Radovan Karadžić".

"Zbog toga današnju i ostale presude medjunarodnih i domaćih sudova treba inkorporirati u obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini", saopštili su iz Nezavisnog bloka.

Iz "Naše stranke" su ocenili da je presuda Karadžiću prilika da se celo društvo u BiH odmakne "od svih zločinačkih ideologija".

Iz ove stranke su dodali da je pravosnažna presuda Karadžiću "konačna i nepobitna potvrda zločinačke prirode njegovog političkog projekta".

"Presuda je nedovoljna, ali važna satisfakcija žrtvama. Poput drugih presuda ratnim zločincima koji imaju svoja imena i prezimena i ova presuda je potvrda Karadžićeve lične odgovornosti koja ne sme biti večni teret celom jednom narodu", ističe se u saopštenju "Naše stranke".

Predsednik Gradjanskog saveza Nihad Čolpa ocenio je da bi presudu Karadžiću trebalo primeniti tako što bi se izvršila "demontaža Republike Srpske, kao njegovog dela".

"Bosna i Hercegovina hitno treba zakone koji će sankcionisati svaku vrstu propagiranja Karadžića i njegove ideologije, kao što je to uradila Nemačka i druge razvijene zemlje", naveo je predsjednik GS-a Nihad Čolpa.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.