AAA

REGION | 20.03.2019 19:40 > 20.03 19:40

Dodik: Presuda Karadžiću arogantna i cinična

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je presuda prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžićau "prilično arogantna i cinična".

On je ocenio da je presuda Karadžiću i "deo ravnanja računa medju ranijim presudama Haškog tribunala".

Navodeći da je Haški tribunal trebao da ima misiju da obezbedi pomirenje medju narodima, Dodik je ocenio da je pomirenje sada "još neizvesnije i gotovo nemoguće".

Prema njegovim rečima, RS odavno nema poverenje u Haški tribunal, što je potvrdila i kazna doživotnog zatvora Karadžiću.

Dodik je dalje kazao da većina ljudi u Republici Srpskoj nije očekivala ništa drugačije od prvostepene presude, već samo još veću kaznu.

"Boli nepravda, jer je nemoguće da o Karadžiću i njegovom navodnom zločinu priča Naser Orić (ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici), koji je počinio ubistva i zločine", kazao je Dodik, prenela je RTRS.

On je naveo da Karadžiću "niko nije dokazao da je naredio, učestvovao u ubistvima i bio prisutan za vreme ubistava", ali mu je sudjeno za ratne zločine, dok za stradanja Srba u Hrvatskoj i od muslimanskih snaga niko od njihovih funkcionera nije odgovarao.

"Stvorena je priča o navodnoj žrtvi i zločincu, a za Srbe je bila predvidjena ova druga strana. Za ubistva počinjena nad Srbima, a bilo ih je mnogo, pa i u Srebrenici, nije bilo presuda", istako je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH odbacio je svaku vezu presude Karadžiću sa statusom RS, dodavši da je nedopustiva izjava hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića, koji pokušava to dovesti u vezu.

"Njegova izjava će otežati naše razgovore na političkom nivou. Ne može da bude genocidna Republika Srpska, a da ne bude genocidna BiH", ocenio je Dodik.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je legitiman deo političkog sistema u BiH i nastaviće da živi.

"Pozivam sve ljude na mirno ponašanje i da se borimo za naša prava. Јačanje Republike Srpske je zadatak svih nas i moramo pokazati da nije onako kako je presudjivano", zaključio je Dodik.

Mehanizam za medjunarodne krivične sudove (MICT), naslednik Haškog tribunala, osudio je danas Karadžića na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u BiH, ocenivši da je 40 godina, koliko je dobio u prvostepenom postupku, neodgovarajuća kazna.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.