AAA

REGION | 14.04.2019 22:05 > 14.04 22:05

Dodik: Ako ne bude formiran novi Savet ministara, neće raditi ni parlament BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je večeras da u slučaju nastavka opstrukcije formiranja novog Saveta ministara BiH neće zasedati ni Predstavnički dom ni Dom naroda parlamenta BiH.

"Ukoliko pustite da radi Predstavnički i Dom naroda, onda legalizujete sastav postojećeg Saveta ministara BiH, koji nije izborna volja Republike Srpske ni svih gradjana koji su glasali na izborima u BiH. U BiH je jedna ozbiljno teška situacija potpune paralize rada organa", rekao je Dodik novinarima posle sastanka s vrhom SNSD-a.

Opšti izbori u BiH održani su u oktobru prošle godine, ali novi Savet ministara BiH još nije izabran zbog nemogućnosti postizanja dogovora SNSD-a, Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

Dodik je rekao da Srbima pripada mesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH i tri ministarska mesta i da će takav stav zastupati na narednom sastanku s liderima SDA i HDZ-a.

"Ja ne verujem u dobre namere Bošnjaka da žele da završe tu priču oko formiranja Saveta ministara. Razgovarali smo o tome šta raditi ako do toga ne dodje što je moguće pre", naveo je lider SNSD-a.

On je kazao da je EU tražila da budu formirane vlasti i na nivou BiH i u Federaciji BiH, kao uslov za davanje mišljenja toj zemlji za kandidatski status za članstvo u EU.

Dodik je rekao da će to biti teško, jer je na sceni "očigledna opstrukcija formiranja Saveta ministara BiH".

Ponovio je da se Republika Srpska protivi ulasku BiH u NATO.

Uz Dodika, sastanku najužeg rukovodstva SNSD-a prisustvovali su potpredsednici stranke Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić i članovi Glavnog odbora Dragan Lukač, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Slavko Mitrović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.