AAA

REGION | 24.04.2019 20:40 > 24.04 20:40

NVO pozvale EU da ne odlaže početak pregovora sa Skopljem i Tiranom

Više od 80 nevladinih organizacija sa Zapadnog Balkana uputilo je peticiju predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku u kojoj se to telo EU poziva da ne odlaže početak pregovora o članstvu Severne Makedonije i Albanije u Uniji.

U peticiji se izražava zabrinutost da bi dalje odlaganje početka tih pregovora negativno uticalo na proevropski stav stanovnika celog regiona, da bi moglo da utiče na kredibilitet Evropske unije i da obeshrabri političke elite u regionu u rešavanju drugih važnih bilateralnih sporova.
"Organizacije civilnog društva Zapadnog Balkana izražavaju nadu i očekivanja da će Evropski savet ispuniti obećanje o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u junu 2019. godine, kako stoji u Zaključcima Saveta o proširenju i stabilizaciji i procesu pridruživanja, usvojenim 26. juna 2018. godine", navodi se u peticiji.

Nevladine organizacije iz regiona smatraju dobrosusedske odnose jednim od ključnih faktora konsolidacije Zapadnog Balkana i njegove brže integracije u EU, stoji u peticiji.

"Visoko cenimo hrabrost i upornost lidera Severne Makedonije i Grčke i obrazac za rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja koji su postavili. Verujemo da će to doprineti rešavanju drugih sporova u regionu i da će doneti stabilnost i evropsku budućnost svima nama", dodaje se u peticiji.

Peticiju je potpisalo 85 nevladinih organizacija, medju kojima su Evropski pokret u Srbiji, u Crnoj Gori i u Severnoj Makedoniji, Fondacija za otvoreno društvo iz Srbije i Albanije, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije, Kosova, Crne Gore i BiH, Helsinški komitet za ljudska prava u Srbiji, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za evropske politike.

Medju potpisnicima peticije je i 12 pojedinaca iz regiona, medju kojima su diplomate Ivan Vejvoda i Goran Svilanović, bivša direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević, bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, koordinatorka projekta REKOM Nataša Kandić, glavna i odgovorna urednica Novog magazina Nadežda Gaće.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.