AAA

REGION | 13.05.2019 20:40 > 13.05 20:40

Nove demonstracije Albanaca sa molotovljevim koktelima i posle poziva na uzdržanost


Antivladini demonstranti u Albaniji danas su na novim protestima molotovljevim koktelima i bakljama gadjali policiju koja je u opremi za razbijanje demonstracija stajala ispred zgrade Vlade samo nekoliko sati pošto su ih SAD i EU pozvali na uzdržanost.

Hiljade demonstranata, mnogi sa kišobranima zbog jake kiše, stajali su obavijeni gustim belim dimom od baklji. Za sada policija ne uzvraća na njihove napade.

Tokom vikenda je na protestima izbilo nasilje, a pristalice opozicije gadjali su policiju molotovljevim koktelima dok je policija uzvraćala suzavcem. Bilo je povredjenih na obe strane.

Vodja glavne opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša rekao je danas da je to "protestni marš protiv nelegitimne vlade". On je rekao da su demonstranti krenuli ka pet lokacija koje simbolizuju institucije koje je zauzela vlada.

To su kancelarija premijera, sedište nacionalne policije, parlament, ministarstvo unutrašnjih poslova i glavna policijska stanica Tirane, gde je 50 opozicionih demonstranata privedeno posle nasilnih protesta u subotu.

Opozicija organizuje proteste od sredine februara optužujući vladine zvaničnike za korupciju i kradju glasova na parlamentarnim izborima pre dve godine. Opozicija traži prelaznu vladu i prevremene izbore. Vladajući Socijalisti imaju 74 mesta u parlamentu od 140 mesta.

Socijalistički premijer Edi Rama osudio je nasilno ponašanje demonstranata i rekao da je njime "Albanija oštećena".

Uoči današnjeg protesta Ministarstvo unutrašnjih poslova Albanije izdalo je saopštenje u kome izražava strahovanje da će opozicija pokušati da ponovi istu vrstu nasilja.

Medjutim, opoziciona Demokratska stranka optužila je Vladu da pokušava da izazove "konfrontacije, sukobe i strah medju gradjanima".

"Uveravamo gradjane da je Demokratska partija posvećena samo mirnim protestima", navela je ta stranka.

SAD i Evropska unija pozvali su danas opozicione vodje da osude nasilje i pokažu uzdržanost.

Američka ambasada u Tirani je u danas objavljenom saopštenju pozvala opozicione vodje da osude nasilje i osiguraju da svi budući protesti budu organizovani i mirni.

"Nasilne demonstracije škode albanskim naporima za demokratsku reformu i izgledima zemlje da ide napred na putu ka EU", navela je američka ambasada i pozvala opoziciju da udje u konstruktivan dijalog sa ciljem da se izadje iz političkog ćorsokaka.

Evropski poslanici takodje su pozvali Albance da se "uzdrže od svakog oblika nasilja" jer bi nasilje kao ono što je vidjeno nedavno moglo da da pogrešan utisak da Albanija nije spremna da otvori pregovore o pridruživanju EU u junu ove godine.

EU treba u junu da odluči da li će odobriti zahtev Albanije da počne pregovore o članstvu.

Italijanska, nemačka i britanska ambasada kao i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) takodje su pozvali na mirne proteste i početak dijaloga.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.