AAA

REGION | 21.05.2019 15:40 > 21.05 16:00

Grčki anarhisti farbom gadjali Parlament


Tridesetak članova anarhističke grupe Rubikon upali su danas popodne u dvorište grčkog Parlamenta u Atini i gadjali fasadu zgrade crvenom bojom, rekao je jedan policijski izvor.

Članovi te anarhističke grupe preuzeli su u saopštenju odgovornost za tu akciju.

Pre nego što ih je policija rasturila bacili su i dve zapaljive bombe. Za sada je jedna osoba uhapšena, rekao je isti izvor.

Predsednik Parlamenta Nikos Vucis koji je bio prisutan u trenutku akcije rekao je za Frans pres da se radi o "ekstremnom, antidemokratskom aktu".

Članovi anarhističke grupe Rubikon navode da tako deluju da bi pružili podršku "pravednoj borbi" komunističkog aktiviste Dimitrisa Kufodinasa koji štrajkuje gladju.

Grčki Vrhovni sud razmatra žalbu Kufodinasa na odbijanje da mu se odobri privremeni izlazak iz zatvora.

Šezdesetogodišnji Kufodinas, vodja ekstremno levičarske grupe "17. novembar" rasformirane 2002. godine, nalazi se u zatvoru gde odslužuje više doživotnih kazni.

On je nedavno hospitalizovan zbog štrajka gladju koji je počeo 2. maja kada mu je odbijen zahtev za privremeni izlazak. Vlasti su odobrile poslednjih godina šest sličnih zahteva što je naišlo na snažne kritike britanske i američke ambasade kao i porodica žrtava atentata organizacije "17. novembar".

Organizacija "17. novembar rasformirana 2002. godine nosi ime po studentskoj pobuni protiv diktature pukovnika ugušenoj u krvi 17. novembra 1973. godine. Članovi organizacije su počinii desetak napada izmedju 1975. i 2000. godine i ubili 23 osobe, medju kojima i šefa CIA u Grčkoj Ričarda Velča, grčke poslovne ljude, turske diplomate i britanskog vojnog atašea.

Ta grupa je pre pet dana crvenom i crnom farbom gadjala rezidenciju američkog ambasadora u Grčkoj.

Poslednjih dana, kako se približavaju evropski i lokalni izbori u Grčkoj 26. maja, anarhisti su počinili niz vandalskih akcija u Atini i Solunu u podršku Dimitrisu Kufodinasu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.