AAA

REGION | 26.05.2019 10:30 > 26.05 12:47

U Hrvatskoj na evroizborima do 11.30 glasalo nešto više birača nego pre pet godina

U Hrvatskoj je danas do 11.30 na izbore za hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu glasalo oko 339.000 birača odnosno 9,93 odsto, što je skromno, ali ipak više nego na poslednjnim izborima za evroposlanike pre pet godina, objavila je Državna izborna komisija (DIP). Broj izašlih do 11.30 u odnosu na evroizbore 2014. veći za 2,30 odsto, najviše je izašlo na glasanje u Karlovačkoj županiji i Gradu Zagrebu, a najmanje u Brodsko-posavskoj i Zadarskoj županiji.

Izbori protiču bez problema, a iduću izlaznost DIP će objaviti u 17.00.

Premijer Andrej Plenković iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) rekao je novinarima da je važno da na izbore izadje što veći broj ljudi.

"Mislim da je jako važno da što veći broj naših sugradjana izadje na izbore", rekao je Plenković pošto je glasao na biračkom mestu u Zagrebu.

On je ocenio da su ovi izbori važni i za budućnost EU, ali i Hrvatske i izrazio očekivanje da će odziv biti veći nego pre pet godina.

Birališta u Hrvatskoj su otvorena do 19 časova, a prve rezultate DIP će objaviti posle 23 časa, kada budu zatvorena birališta u Italiji, gde glasači poslednji glasaju.

Izbori za Evropski parlamnent danas se održavaju u 21, od ukupno 28 država članica EU.

Prve projekcije izbornih rezultata u Hrvatskoj nacionalne televizije najavile su već po zatvaranju birališta.

Ovo su treći izbori za Evropski parlament od ulaska Hrvatske u EU 2013. Prvi su održani uoči ulaska zemlje u EU i poslanicima su omogućili jednu godinu mandata, dok su redovni izbori za 11 hrvatskih poslanika održani 2014. Najviše ih je tada bilo iz vladajuće HDZ.

Na ovim evroizborima gradjani Hrvatske biraju 12 poslanika na petogodišnji mandat, s tim da će dužnost odmah preuzeti njih 11, dok će 12. sačekati izlazak Velike Britanije iz EU.

Pravo glasa ima oko 3,8 miliona birača u Hrvatskoj i u dijaspori, gde se za izbore registrovalo oko 154.000 birača, najviše u susednoj BiH.

Bira se medju 33 liste, od kojih je 31 stranačka, a dve nezavisne, a na njima se nalazi ukupno 396 kandidata.

Medju listama su i dve sa srpskim predznakom – Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i Demokratskog saveza Srba (DSS).

Analitičari ocenjuju da su u izbori za Evropski parlament prvi pravi test za Vladu premijera Plenkovića budući da se krajem ove godine održavaju redovni predsednički izbori, a iduće godine parlamentarni.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnenja koja je početkom sedmice objavila Hrvatska radiotelevizija (HRT), pet lista sigurno prelazi izborni prag od pet odsto, a medju njima na vrhu liste je HDZ s oko 24,5 odsto.

Druga je opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) sa 16,4 odsto, dok je treći Živi zid sa 7,4 odsto. Sledi ih Amsterdamska koalicija s nešto manje od sedam odsto glasova i Most, koji je trenutno na 6,7 odsto.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.