AAA

REGION | 07.06.2019 18:10 > 07.06 18:10

Djukanović: Istorijska odluka Tačija i Vučića da počnu pregovore

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović ocenio je da problem Beograda i Prištine prevazilazi interese Srbije i Kosova kao i da je od istorijske važnosti odluka predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, da počnu dijalog.

"To mogu da potvrdim kao dobronameran sused i kao neko ko je već 30 godina akter regionalne politike", kazao je predsednik Crne Gore na GLOBSEC forumu, u okviru diskusije posvećene Zapadnom Balkanu, koji se održava u Bratislavi.

Kako je dodao, dobro zna istorijsku dimenziju ovog problema i zna koliko je opterećujuća ne samo za Srbiju i Kosovo, već za ceo region ta istorija srpsko-albanskih odnosa i odnosa Srbije i Kosova.

"Usudiću se da kažem da je od istorijske važnosti odluka Vučića i Tačija da počnu dijalog na ovu temu. To cenim mnogo više nego što bi se dalo zaključiti čak i iz današnjeg razgovora a posebno iz interpretacija te okolnosti koje slušam poslednjih meseci", kazao je Djukanović na panelu na kojem učestvuju i Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Kako je naveo, i Vučić i Tači su kazali da je nemoguće pitanje rešiti unilateralno, tako da se radi o bilateralnom pitanju i mora se rešiti kompromisom i uvažavanjem interesa jedne i druge strane.

"Prethodno je jako važno da shvatimo da ovo pitanje moramo pokušati da rešimo u ovom vremenu i od nekih polaznih tačaka koje uvažavaju nešto što je realnost koja se u medjuvremenu dogodila. Možda ovo Vučić neće tako eksplicirati i ne insistiram na tome, ali okolnost da je seo za sto znači da je spreman da razgovara o dugoročnom rešenju. Da nije želeo da sedne za sto nastavio bi da ponavlja da je Kosovo sastavni deo Srbije jer je to tako definisao Ustav", naveo je Djukanović.

On je izrazio nadu da će Vučić i Tači nastaviti dijalog.

"Mislim da je najvažnije da se taj dijalog nastavi, da se učesnici vrate za sto", kazao je Djukanović i dodao da se nada da je rešenje problema Kosova moguće.

On je rekao i da je važno da Evropa prepozna svoju veliku odgovornost u ovom problemu. "Ovo je par ekselans bezbednosno pitanje za Evropu i Evropa je ovde sa punim pravom", poručio je Djukanović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.