AAA

REGION | 13.06.2019 12:15 > 13.06 12:15

Bregu: Napredak zemalja Zapadnog Balkana zahteva konkretno i brzo delovanje EU

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu ocenila je da napredak koji su ostvarile zemlje Zapadnog Balkana koje teže članstvu u EU sada zahteva konkretno i brzo delovanje Evropske unije (EU), saopštio je danas RCC.

"Nije više reč samo o proširenju, već i o ujedinjavanju Evrope, jer je Evropska unija (EU) nepotpuna bez Zapadnog Balkana. Ovaj je region geostrateška interesna zona Unije", rekla je Bregu sinoć u Berlinu na godišnjoj generalnoj skupštini Udruženja nemačke privrede.

Ona je dodala i da bi Zapadni Balkan trebalo da preuzme veću odgovornost za regionalnu saradnju "kako bi zajednički radio i unapredjivao društva u celini".

Bregu je navela da RCC "podržava preporuke Evropske komisije da već sada počnu pregovori o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a na osnovu pojedinačnih zasluga i postignuća, nagradjujući predanost i trud uložen u evropeizaciju".

"To bi bio snažan vetar u ledja celom regionu, ali i zdrava konkurencija da se intenzivira rad i više učini za njegove gradjane", rekla je Bregu na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu, na kojem je učestvovao i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Bregu je ocenila da se uprkos brojnim preostalim izazovima, mnogo toga promenilo nabolje u regionu u kome su u proteklih 20 godina "perspektive članstva u EU i NATO bile ključni, glavni pokretači pomirenja, političkog razvoja i sprovodjnja teških reformi na domaćem terenu".

"A što se tiče šest ekonomija Zapadnog Balkana, za njih to još uvek važi. Bez jasne perspektive i nastavka procesa na temelju zasluga sve je na kocki",  rekla je Bregu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.