AAA

REGION | 16.06.2019 11:45 > 16.06 11:46

Cvijanović: Zabrinjava porast islamskog radikalizma u Bosni

Predsednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je da veoma zabrinjava porast islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i da je apsurdno što se tim pitanjem, kao i povratkom džihadista ne bavi niko od stranih diplomata u toj državi, prenela je danas agencija Srna. Cvijanović je istakla da, nažalost, ti krugovi medjunarodne zajednice zatvaraju oči na pretnju.

"Mi imamo jasan zakon u Bosni i Hercegovini, onaj koji ide na strana ratišta mora biti strogo kažnjen, a imamo slučajeve ljudi koji su ratovali na strani terorista koji dobijaju blage kazne, kao da su išli raditi negde na bauštelu, a ne ubijati i terorisati ljude", rekla je Cvijanović za zagrebački "Večernji list", izdanje za Bosnu i Hercegovinu.

Ona je podsetila da je svaki teroristički napad koji je izveden u svetu na neki način povezan sa Bosnom i Hercegovinom, bilo da je reč o oružju ili dokumentima i navela primere Njujorka i Madrida.

Cvijanović je napomenula da je terorističkih napada bilo i u RS i u Federaciji Bosne i Hercegovine, te da je od nekoliko ambasadora zapadnih zemalja, kada ih je pitala šta misle o tim teroristima, dobila odgovor da, gledano prema procentu u odnosu na broj stanovnika, to nije veliki broj.

"Zamislite tako stupidan odgovor. Umesto da kažu kako ćemo zajednički rešiti taj problem. Dovoljan je samo jedan takav da pobije stotine ljudi. A kad neko danas javno govori o tome, Bošnjaci ga napadnu. To je velika sramota, jer mi ne govorimo o narodu, već o teroristima koji nam svima mogu naeti zlo", kazala je ona.

Cvijanović je istakla i da je zabrinjava problem sa migrantima, jer osim bezbednosne, predstavljaju i zdravstvenu pretnju, navodeći da "ovde nema uslova za njihovo zbrinjavanje".

Kada je reč o rezervenom sastavu policije RS, Cvijanović smatra da je Republici Srpskoj potreban rezervni sastav, jer je mnogo jeftiniji, a i baviće se elementarnim nepogodama, kao i da taj posao ne radi policija i drugi organi. Ona je poručila da Republika Srpska ima pravo i legitimitet da osnuje rezervni sastav, što ima i  svaka zemlja članica Evropske unije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.