AAA

REGION | 16.06.2019 22:55 > 17.06 09:31

Dodik razgovarao u Budimpešti s predstavnicima Samouprave Srba u Madjarskoj

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Budimpešti sa predstavnicima Samouprave Srba u Madjarskoj koji su kazali da u toj zemlji ostvaruju visok stepen prava i sloboda.

Predstavnici Samouprave Srba u Madjarskoj rekli su Dodiku i da je Madjarska primer zemlje u kojoj se poštuju prava Srba i srpski nacionalni identitet, prenosi Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Sastanku su prisustvovali ambasadorka BiH u Madjarskoj Biljana Gutić Bjelica, ambasador Madjarske u BiH Kristijan Poša, madjarski državni sekretar za manjine Mikroš Šoltes i predsednik Saveza vojvodjanskih Madjara Ištvan Pastor.

Dodik je večeras prisustvovao koncertu Kulturno-umjetničkog društva "Taban" u pozorištu VIG u Budimpešti.

"Drago mi je što vidim mlade koji baštine tradiciju našeg naroda. U vreme globalizacije izvan matice nije lako da se okupimo oko najveće vrednosti, a to je srpski nacionalni identitet", rekao je Dodik.

On je izrazio zahvalnost Madjarskoj i njenom premijeru Viktoru Orbanu što je, kako je kazao, zakonom pomogao nacionalne manjine i okupio manjinske zajednice, prenosi RTRS.

"Veoma je važno što premijer Orban i predsednik Srbije (Aleksandar) Vučić šire saradnju Srbije i Madjarske. To je poruka koju dobro čitamo i mi u Republici Srpskoj", kazao je Dodik.

On će sutra posetiti Srpsku pravoslavnu crkvu u Budimpešti i sastati se sa episkopom budimskim Lukijanom, posle čega će otići u obilazak Sent Andreje, Srpske pravoslavne crkve i Srpskog muzeja Budimske eparhije. U utorak će se sastati s Orbanom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.