AAA

REGION | 18.06.2019 17:05 > 18.06 17:05

Dodik i Orban: Nema otvorenih pitanja u odnosima Madjarske i BiH


Predsedavajući Predsedništva BiH i njegov srpski član Milorad Dodik rekao je danas u Budimpešti da u odnosima BiH i Madjarske nema otvorenih pitanja i problema, i da je to dobra osnova za buduću saradnju, prenela je agencija Srna."Budimpešta i Banjaluka su veoma blizu i mogu da razviju mnogo obimnije odnose i tragali smo za metodom kako da te odnose učinimo što je moguće boljim", rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Orban je rekao da odnosi Madjarske sa Srbima u BiH ne dostižu dostojan nivo i intenzitet koji je moguć.

"Pojačaćemo medjusobne odnose Banjaluke i Budimpešte i smislićemo dugoročnu saradnju jer za to postoje široke mogućnosti na bazi medjusobnog prijateljstva dva naroda", rekao je Orban.

Dodik je rekao da je Orbana upoznao sa situacijom u BiH i obavestio da još nije formirana vlast, iako su izbori održani u oktobru prošle godine dodajući da to sprečava puni kapacitet odnosa Madjarske i BiH.

Dodao je i da je Orbanu preneo stav da se put BiH ka članstvu u EU ne dovodi u pitanje, a zahvalio mu za podršku Madjarske evropskom putu BiH.

Orban je naveo da je cilj je da se uspostave što bolji odnosi BiH sa EU i da će se raditi na tome.

Dodik je rekao da je Madjarska spona NATO i BiH i da je zbog toga "veoma važno da se razumeju u vezi sa tim pitanjem".

Tokom trodnevne posete Madjarskoj Dodik se sastao s predstavnicima srpske zajednice koji su, kako je rekao, izrazili "zadovoljstvo što su Madjarska i njen premijer učinili sve da njihov položaj bude bolji nego ranije", piše Srna.

Dodik je zahvalio Orbanu i na naporima koje je uložio da odnosi Srbije i Madjarska budu na istorijskom maksimumu, ocenivši da to stvara nove mogućnosti i za jednu i za drugu zajednicu.

"Poseta Dodika simbolizuje dobre odnose Madjara i Srba koji su značajna manjina u našoj zemlji", istakao je Orban.

On je naglasio da je pohvalno što je Dodik posetio Srbe koji žive u raznim područjima u Madjarskoj jer "to pokazuje da srpski rukovodioci imaju pažnju za Srbe".

Orban je ranije danas rekao da Madjarska poštuje BiH, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom.

"Mi poštujemo identitet Republike Srpske. Donećemo akcioni plan koji će se odnositi i na politička i na ekonomska pitanja, kao i na saradnju u oblasti obrazovanja i kulture sa RS", rekao je Orban srpskom članu i predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku na početku radnog ručka, prenela je agencija Srna u izveštaju iz Budimpešte.

Orban je naveo da želi da što pre počne saradnja Madjarske i Republike Srpske.

"Želim da počnemo tu saradnju i iz ličnih potreba, jer Vas, gospodine Dodik, poštujem lično. U Madjarskoj uživate ozbiljan respekt. Vi ste čovek koji je spreman da se založi za svoju zajednicu. Kritike protiv Vas su priznanje i ništa drugo. U perspektivi vidim mnogo dodirnih tačaka medju nama", dodao je Orban, prenela je Srna.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.