AAA

REGION | 26.06.2019 11:00 > 26.06 11:13

Orhan Pamuk: Gradjani Turske ne žele Erdoganovu strahovladu


Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, turski pisac Orhan Pamuk izrazio je zadovoljstvo što je na lokalnim izborima u Istanbulu poražena stranka predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, čiju je vlast opisao kao strahovladu.

"Država je u strahu. Svi koji kritikuju vladu, završe u zatvoru. Ljut sam zbog toga. Ali, lokalni izbori pokazuju da se Turska polako vraća na stare staze slave. Konačno smo vratili Istanbul. Pobedili smo u Istanbulu", rekao je Pamuk u utorak uveče u razgovoru sa gradjanima u Sarajevu koji je organizovala izdavačka kuća Bajbuk (Buybook).

Na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula u nedelju je pobedio kandidat opozicione, sekularne Republikanske narodne stranke (CHP) Ekrem Imamoglu, što je bio veliki udarac vladajućoj Partiji pravde i razvoja (AKP) predsednika Erdogana.

Pamuk je izrazio uverenje da je vlada htela 'trikovima da ukrade izbore'.

"Izgubili su toliko glasova jer su varali. Turski narod želi svoje listiće i glasove. Sretan sam da sam to video pre dva dana. Ljudi su uzvratili", ocenio je jedan od vodećih svetskih književnika, prenela je agencija Hina.

Pamuk je izrazio i razumevanje zašto Evropska unija godinama odbija da primi Tursku u svoje članstvo.

"Turska nije obavila svoj zadatak u pogledu manjina i slobode govora. U Turskoj više nema slobode govora. Kako se možete ljutiti na EU kada zatvarate pisce", zapitao se Pamuk.

On je naglasio da turski narod želi demokratiju, a ne strahovladu.

Orhan Pamuk rodjen je u Istanbulu 1952. godine, a 2006. primio je Nobelovu nagradu za književnost. Knjige su mu prevedene na 62 svetska jezika i prodate u više od dva miliona primeraka.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.