AAA

REGION | 27.06.2019 13:10 > 27.06 13:10

Plenković: Izbor Pejčinović Burić za generalnu sekretarku SE uspeh Hrvatske


Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je izbor ministarke spoljnih i evropskih poslova Marije Pejčinović Burić za generalnu sekretarku Saveta Evrope najveći medjunarodni uspeh zemlje kada je reč o izboru u medjunarodne institucije.

"Ovo je najveći medjunarodni, politički i diplomatski uspeh kada je reč o izboru bilo kojeg predstavnika Hrvatske u medjunarodne institucije", rekao je Plenković na sednici Vlade.

On je istakao da se radi o "fantastičnom postignuću" na koji svi mogu da budu ponosni.

"Možemo da budemo ponosni na medjunarodni položaj i ugled Hrvatske u spoljnopolitičkom smislu, u medjunarodnim odnosima i u vrednostima koje delimo", ocenio je Plenković.

Marija Pejčinović Burić nije bila na sednici Vlade, jer se nalazi u Strazburu. Na novu dužnost treba da stupi 15. oktobra.

Premijer će uskoro morati da predloži kandidata za njenog naslednika budući da Pejčinović Burić više neće biti ministarka.

Hrvatski mediji pišu da Plenković razmišlja da to iskoristi za rekonstrukciju Vlade, odnosno za zamenu ministara čije afere opterećuju rad Vlade.

Potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u sredu u Strazburu za novu generalnu sekretarku Saveta Evrope.

Pejčinović Burić će biti druga žena na čelu Saveta Evrope i prva osoba iz Centralne i Jugoistočne Evrope na toj funkciji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.