AAA

REGION | 03.07.2019 18:00 > 03.07 18:00

Mogerini i Han: Neprihvatljivo veličanje ratnih zločinaca

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini i komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han naveli su da EU očekuje od svih političkih lidera da podrže odluke medjunarodnih sudova i da se suzdrže od bilo kakvih izjava i dela koje bacaju sumnju na nezavisnost ili nepristrasnost procesa donošenja presuda.

"Lideri regiona moraju preuzeti vodjstvo svojim primerom. Moraju izbeći i osuditi izjave ili dela koji potpiruju medjuetničke tenzije i aktivno se usprotiviti nacionalističkim pričama. U EU nema prostora za potpaljujuću retoriku, da ne spominjemo veličanje ratnih zločinaca na bilo kojoj strani", navodi se u odgovoru koji su Mogerini i Han uputili na pismo predstavnika 12 udruženja koja okupljaju žrtve ratnih zločina i genocida u BiH.
Predstavnici tih udruženja su 2. aprila uputili pismo domaćim i medjunarodnim institucijama u kome su tražili pravne posledice na osnovu pravosnažne presude Haškog tribunala bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću.

Mogerini i Han još su naveli da je "negiranje ili revizionizam suprotan osnovnim evropskim vrednostima", ističući da kontinuirano ponavljaju tu poruku, kako javno tako i u komunikaciji s pojedinačnim liderima.

"Konačna presuda u slučaju Karadžić pred Medjunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS), a koju je izreklo Žalbeno veće, zatvara slučaj koji se odnosi na neke od najtragičnijih dogadjaja u nedavnoj evropskoj prošlosti, uključujući ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid", stoji u odgovoru.

Oni su izrazili svoje duboko žaljenje i saosećanje sa onima koji su izgubili svoje najbliže i onima koji su preživeli.

"EU u potpunosti poštuje odluke Hašog tribunala i Medjunarodnog krivičnog suda. Ponavljamo potrebu za punom saradnjom s MMKS-om, kao naslednikom Haškog tribunala", naveli su Mogerini i Han.

Istakli su i da "medjunarodna krivična pravda, ne samo da doprinosi okončanju nekažnjavanja, već i širenju poverenja i pomirenja unutar Bosne i Hercegovine, kao i celog regiona".

Prema njihovim rečima, u dokumentu Evropske komisije "Kredibilna perspektiva proširenja za pojačan angažman EU sa zapadnim Balkanom" jasno je rečeno da su "dalji napori ka pomirenju od ključne važnosti za čvrsto usidren mir i dugoročnu stabilnost u regionu".

"Sve zemlje se moraju nedvosmisleno opredeliti, usmeno i na delu, za prevazilaženje ostavštine iz prošlosti tako što će postići pomirenje i rešiti otvorena pitanja pre ulaska u EU", naglasili su Mogerini i Han.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.