AAA

REGION | 05.07.2019 17:15 > 05.07 18:01

Rama: Srbija ne treba da se oseća napadnuto ako Tirana i Priština jačaju saradnju (VIDEO)


Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Poznanju, u Poljskoj, da Srbija ne treba da se oseća napadnutom ako Tirana i Priština jačaju medjusobnu saradnju.

Posle sastanka premijera zemalja-učesnica Samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, Rama je novinarima rekao da bi voleo da vidi i jačanje saradnje Srbije i Albanije u svim pravcima.

Upitan o stavu Beograda da najnoviji sporazum ministara spoljnih poslova Albanije i Kosova predstavlja napad na regionalnu stabilnost, Rama je kazao da Tirana i Priština nikoga ne napadaju, već samo jačaju medjusobnu saradnju.

"Isto bih tako voleo da ojačamo i saradnju sa Srbijom u svim pravcima. Ne vidim zašto bi se Srbija osećala napadnutom. Treba da se oseća motivisanom i podstaknutom da saradjuje s nama", kazao je Rama.

Dodao je da Beograd ima svoju stav i mišljenje koje on poštuje, ali i da Albanija ima svoje i ponaša se u skladu s tim.

"To što smo uradili s Prištinom je ispravna stvar, uradićemo i više od toga i niko ne bi trebalo da se oseća napadnutim. Moramo da prestanemo sa starim ponašanjem i da radimo na regionalnoj saradnji bez granica i carina", rekao je albanski premijer.

Na danšnjem sastanku učestvovali su i premijeri Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova, Ana Brnabić, Duško Marković, Zoran Zaev i Ramuš Haradinaj i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Medju učesnicima su bili i kancelarka Nemalke Angela Merkel, premijeri Velike Britanije i Francuske, Tereza Mej i Eduar Filip, predsednik i premijer Poljske, Andžej Duda i Mateuš Moravjecki, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Maljinda Bregu.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.