AAA

REGION | 05.07.2019 18:50 > 05.07 18:50

Marković i Brnabić razgovarali o zakonu o slobodi veroispovesti (VIDEO)

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je danas novinarima u Poznanju da je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić razgovarao o Predlogu Zakona o slobodi veroispovesti koji je izazvao oštre kritike Srpske pravoslavne crkve, ali i zvanične Srbije.

Na pitanje novinara da li je imao vremena da razgovara sa premijerkom Srbije povodom ovog zakona, Marković je odgovorio da joj je rekao da ne postoji razlog zbog kojeg bi došlo do konfrontacije Srbije i Crne Gore.

"Bilo je prilike da razgovaram sa njom o tome. Koleginica Ana me pitala o čemu se radi. Rekao sam joj da se radi o pripremi zakona kao programskoj i ustavnoj obavezi Vlade zasnovanoj na standardima i principima ne samo nacionalnog zakonodavstva već i Saveta Evrope. Crna Gora nema novi zakon o verskim slobodama i veroispovesti od 1977. godine. Nema razloga da na tom pitanju postoji konfrontacija dve države", naveo je Marković.

On je dodao da je sklopljen dogovor da se u narednom periodu o tom i o drugim pitanjima koja mogu biti vredna interesovanja javnosti u Srbiji i u Crnoj Gori razgovara direktno, na institucionalnom nivou i da se ne daje povoda nedobronamernim i neupućenim da, kako se izrazio, podižu tenzije izmedju dve države, jer je to nepotrebno.

Predlog Zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila crnogorska vlada predvidja da sve verske zajednice, medju kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. bile vlasnice crkvene imovine, inače će im biti oduzeta.

U medjuvremenu je mišljenje dala i Venecijanska komisija. Iako ono nije u striktno pravnom smislu obavezujuće iz Vlade u Podgorici je najavljeno da će ga poštovati prilikom primene zakona čije se usvajanje u skupštini očekuje do kraja jula.

U mišljenju Venecijanske komisije se podržava namera Vlade da na moderan način uredi tu oblast, ali i ukazuje da nema preknjižnjavanja verske imovine bez odluke suda. Ovo i vlasti i Srpska pravoslavna crkva tumače kao svoju pobedu.

Iz Vlade je rečeno da nije ni bilo planirano da se jednostrano oduzmu crkve i manastiri koji u Crnoj Gori pripadaju SPC, dok u Mitropoliji navode da su sprečili otimanje imovine, koje nisu činili čak ni Turci, ni Titovi komunisti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je tražio od vlasti u Podgorici da povuče taj zakon, ali je to crnogorska vlada odbila.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.