AAA

REGION | 05.07.2019 20:05 > 05.07 20:07

Plenković: Zapadni Balkan mora ići napred ka EU


Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Poznanju da Zapadni Balkan mora ići napred ka Evropskoj uniji i da zavredjuje sistematsku pažnju i angažman na najvišem nivou.

Posle sastanka premijera zemalja učesnica Samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, Plenković je novinarima rekao da će Zagreb tokom predsedavanja Evropskom unijom u prvoj polovini 2020. godine nastojati da pomiri osećaj frustriranosti u zemljama regiona zbog sporog napretka ka EU i veliku rezervisanost nekih članica EU prema proširenju.

"Zemlje Jugoistočne Evrope imaju veliku ambiciju, ali sve dele frustraciju zbog sporosti procesa evropskih integracija. Istovremeno u nekim zemljama EU, medju kojima nije Hrvatska, postoje dosta velike rezerve", kazao je Plenković.

On je naveo da će Hrvatska u maju 2020. organizovati samit EU i Zapadnog Balkana i da će se vrlo pažljivo i detaljno pripremiti za taj skup.

"Želimo da taj samit u Zagrebu konkretizuje evropsku perspektivu regiona, da ona ne ostane samo jedan eufemizam", rekao je hrvatski premijer.

On je dodao da će samit u Zagrebu biti prilika da se realno sagleda šta može biti učinjeno u pogledu dinamike približavanja svake od zemalja Zapadnog Balkana Uniji u sledećih deset godina.

Na današnjem sastanku učestvovali su i premijeri Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Kosova i Albanije, Ana Brnabić, Duško Marković, Zoran Zaev, Ramuš Haradinaj i Edi Rama i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Medju učesnicima su bili i kancelarka Nemačke Angela Merkel, premijeri Velike Britanije i Francuske, Tereza Mej i Eduar Filip, predsednik i premijer Poljske, Andžej Duda i Mateuš Moravjecki, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.