AAA

REGION | 08.07.2019 15:50 > 08.07 15:50

Crnadak: Pogrešno je što su Priština i Tirana bojkotovale sastanak SEECP u Sarajevu (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je potpuno pogrešno što delegacije Kosova i Albanije nisu došle na današnji ministarski sastanak procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji je održan u Sarajevu.

On je kazao da je na sastanku bilo govora o veoma bitnim temama, o pristupanju EU zemalja koje još nisu članice, kao i o što boljem povezivanju i saradnji zemalja u regionu."Ova druga tema je znatno oštećena bojkotom od strane Prištine i podrškom koju je tome dala Tirana. To je potpuno pogrešno… Podsećam da smo od novembra izloženi sankcijama od strane Prištine. Uprkos tome uputili smo poziv, bili spremni da budemo dobri domaćini", kazao je Crnadak novinarima u Sarajevu.
Prema njegovim rečima, BiH ni na koji način nije uzrokovala nedolazak delegacija iz Prištine i Albanije.

"Priština je imala nameru da učestvuje na ministarskom sastanku. Bila je namera da dodju. Šta se desilo izmedju subote i nedjelje ujutro, šta je u toj noći prelomilo delegaciju Bedžeta Pacolija da ne dodje, to ne znam. Imali smo zahtev za vizu. Izdali smo vizu i nakon toga su otkazali dolazak",  istakao je Crnadak.

On je naveo i problem sa taksama koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije i BiH.

"BiH to može da gleda kao sankcije, a ne takse. Nadam se da će biti razuma u regiji", naveo je.

Upitan da li će srpski predstavnici iz BiH ići na sledeći sastanak SEECP, koji bi na jesen trebalo da se održi u Prištini, Crnadak je rekao da je o tome još rano govoriti.

"Iz sadašnje pozicije smatram da na taj sastanak ne bi trebalo da ide niko iz BiH, a ne samo srpski predstavnici", rekao je Crnadak.

Šefovi diplomatija zemalja članica Procesa saradnje medju kojima je bio i srpski ministar Ivica Dačić sastali su se u sklopu priprema za sutrašnji samit SEECP.

Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi pokrenut je 1996. sa ciljem da se region transformiše u region stabilnosti, bezbednosti i saradnje. Srbija je punopravni član od 2000, a od 2014. prihvaćeno je i učešće Kosova* u aktivnostima Procesa, na ravnopravnoj osnovi, ali bez prejudiciranja statusa i u skladu sa Dogovorom o regionalnom predstavljanju i saradnji i Briselskim sporazumom. 

Pored Srbije i Kosova*, članice Procesa su još Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Severna Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija i Turska.

Na samitu u Sarajevu medjutim neće učestvovati Kosovo i Albanija. 

Predsednik Kosova Hašim Tači tokom vikenda je na društvenim mrežama objavio da u Sarajevo ne dolazi zbog ponižavajućeg poziva predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Dodik je, kako su preneli mediji, uputio zvanični poziv predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da prisustvuje samitu, uz naknado saopštenje da Kosovo nije pozvano kao nezavisna država, već kao "nedefinisani subjekt s fusnotom".

U znak solidarnosti s Kosovom i Albanija je otkazala učešće na sarajevskom Samitu procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Samit Procesa održava se u BiH koja je predsedajuća Procesom za 2018-2019, a naredni predsedavajući, za  2019-2020. treba da bude Kosovo.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.