AAA

REGION | 12.07.2019 22:25 > 12.07 22:27

Grčka priznala Huana Gvaida kao vršioca dužnosti predsednika Venecuele


Nova konzervativna vlada Grčke odlučila je danas, pet dana posle izbora, "da prizna predsednika demokratski izabrane Narodne skupštine, Huana Gvaida kao vršioca dužnosti predsednika Venecuele".

"Grčka vlada snažno podržava napore EU (...) da bi se osiguralo mirno i demokratsko političko rešenje pregovorima na dobrobit venecuelanskog naroda", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

Novi ministar spoljnih poslova, Nikos Dendias koji je preuzeo dužnost u utorak, dolazi iz nove desničarske većine, iz vladajuće stranke Nova demokratija koja je pobedila na opštim izborima u nedelju sa skoro 40 odsto glasova.

Ukupno 21 zemlja Evropske unije je do sada priznala da je predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido samoproglašeni privremeni "predsednik Republike". Grčka je u vreme Aleksisa Ciprasa koji je vlast izgubio na nedeljnim izborima, bila medju poslednjim pristalicama formalnog predsednika Venecuele, Nikolasa Madura.

Bivši premijer Cipras insistirao je marta, tokom sastanka s bivšim liderom socijalista iz Bolivije Evom Moralesom u Atini na potrebi "da se napravi raspored za sprovođenje (uskoro) slobodnih i demokratskih izbora" u Venecueli.

"Jedina perspektiva... je dijalog vlade i opozicije da bi se izbegla eskalacija krize i rizik od krvavog građanskog sukoba", rekao je tada sada već bivši grčki premijer.

Za sada nema nikakvih izgleda za predsedničke izbore u Venecueli. Venecuelanska opozicija grupisana oko Huana Gvaida i vlada Nikolasa Madura trebalo bi da nastave pregovore ove sedmice na karipskom ostrvu Barbados tokom trećeg kruga razgovora koji je počeo u maju u Oslu da bi Venecuela pokušala da izadje iz političke krize.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.