AAA

REGION | 06.08.2019 19:40 > 06.08 19:55

Dodik: Sporazum sa SDA i HDZ BiH prihvatljiv i za koalicione partnere u RS

Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH, koji su juče postigli lideri SNSD-a, SDA i HDZ BiH, prihvatljiv i za ostale članove vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

Ovo je danas, posle sastanka predstavnika SNSD-a, DNS-a, SP, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske i NDP-a izjavio lider SNSD-a i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ističići da su članice vladajuće koalicije u RS dale podrška odredbama koje omogućavaju da se formira Savet ministara BiH.
"Elementi ovog sporazuma su u skladu sa aktima RS, pre svega sa vojnom neutralnosti i u tom pogledu saradnja nije sporna, pre svega sa NATO-om kao i sa drugim organizacijama, ali članstvo za nas nije prihvatljivo“, rekao je Dodik novinarima posle sastanka.

On je naveo da te odredbe nema ni u sporazumu, dodavši da „svi odgovorni iz RS uvek iza sebe imaju rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti".

Dodik očekuje da će novi Savet ministara BiH biti formiran u roku od mesec dana, ističući da će posle imenovanja mandatara za predsedavajućeg Saveta ministara BiH članice koalicije iz RS dogovoriti raspodelu resora.

„Ovo je bilo nepotrebno čekanje dogovora, mi nismo imali nikakvo uslovljavanje niti smo tražili da se ikakva pitanja problematizuju, samo smo smatrali da je priča koja je nametnuta od političkog Sarajeva veštački nametnuta“, ocenio je lider SNSD-a.

Govoreći o samom sporazumu i različitim interpretacijama tog dokumenta, Dodik je kazao da je „Vuk Karadžić rekao da se čita i tumači onako kako piše“.

„Nemojte me pitati šta znači. Ono što piše. A šta ne piše, nema. Tako bi trebalo da bude. Ono što piše, to je to, ono što ne piše, nije to. Čitajte onako kako piše, pustite ove iz OHR-a koji su tumačili duh. Ovde nema duha, postoji samo slovo ovog sporazuma", naglasio je Dodik.

On je odbacio optužbe lidera SDS-a Mirka Šarovića da je potpisani sporazum njegova kapitulacija.

"Mogli ste jasno da čujete da je ovo usaglašeno sa našom rezolucijom u vezi sa vojnom neutralnosću. Nemam potrebu da se pravdam“, kazao je Dodik.

On je dodao da je SNSD sporazumom sa SDA i HDZ „izdao Šarovićevu izdaju“.

SDS i PDP, koji su opozicija u RS, i dalje su u Savetu ministara BiH, jer posle oktobarskih izbora nije formirana nova izvršna vlast na nivou BiH.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.