AAA

REGION | 14.08.2019 18:30 > 14.08 18:30

Crnogorsko ministarstvo: Koncert u Herceg Novom paravan za nacionalističke poruke

Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je da će podneti krivičnu prijavu protiv organizatora manifestacije u Herceg Novom, na kojoj je, kako navode, negiran crnogorski identitet i navelo da neće dozvoliti održavanje kulturnih manifestacija koje su paravan za nacionalističke poruke.

Povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina Kosovske bitke, humanitarna fondacija "Delije" organizovala je u ponedeljak na Kanli kuli u Herceg Novom 29. humanitarni koncert "Za naše Kosovo i Metohiju".

Na proslavi su intonirane pesme "Onamo namo" i "Tamo daleko", a okupljeni su marširali trobojkama sa srpskim grbom i amblemom četiri ocila. Koncertu na kojem je nastupio Vlado Georgiev prisustvovali su lider opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i predsednik opštine Budva Marko Carević, takodje funcioner te stranke.

"Isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz, u takvim prilikama, gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo su neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podneti prijavu nadležnim organima", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Ministarstvo kulture i država Crna Gora neće ćutati na programe nalik preksinoćnjem, naprotiv.

"Od sada, svako kome koncept 'manifestacija kulture' bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovaraće na način kako je to regulisano propisima ove države. Smotre kulture ne smeju biti izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se, kao u slučaju Herceg Novog, njima negira crnogorski identitet", stoji u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da sigurno postoji mnogo boljih načina za promociju domaćeg, regionalnog i šireg muzičkog stvaralaštva tokom sezone.

"U tom duhu, ujedno, pozdravljamo i odluku Opštine Budva da, posle oštrih reakcija crnogorske javnosti, odstupi od ideje organizacije koncerta trubača iz Guče u tom gradu", dodaje se u saopštenju.

Deo javnosti u Crnoj Gori oštro je reagovao na najavu da će u Budvi biti organizovan koncert trubača iz Guče, uz ocenu da takve manifestacije imaju nacionalni predznak druge države i da nije svojstven duhu Mediterana.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.