AAA

REGION | 14.08.2019 18:55 > 14.08 20:07

ANP stigao u Dodikov kabinet, odluka o tom dokumentu 20. avgusta na sednici Predsedništva BiH

Dragoljub Reljić, savetnik za ustavno-pravna pitanja srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, izjavio je da je danas u Dodikov kabinet stigao dokument o Godišnjem nacionalnom planu za NATO (ANP). "Dokument je došao iz sekretarijata Predsedništva BiH. U dokumentu je mnogo tabela, podataka na 65 strana, ali ne piše ko je napravio taj dokument, čiji je. Nemamo jasan podatak da li je to dokument Komisije za NATO integracije BiH", rekao je Reljić novinarima u Sarajevu.

Upitan da li zna li odakle je došao taj dokument, on je kazao da je stigao iz kabineta predsedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.
Reljić je potvrdio da je ANP na dnevnom redu redovne sednice Predsedništva BiH, zakazane za 20. avgust, i to kao poslednja tačka, a da bi potom trebalo da se održi vanredna sednica u vezi sa imenovanjem mandatara za sastav Saveta ministara BiH.

Upitan šta će se desiti ako se ne bude glasalo za dnevni red na kojem je ANP, jer je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić juče najavio da neće biti mandatara ako se ne glasa za ANP, Dodikov savetnik je rekao da se o dnevnom redu svakako mora glasati, a kakav će rezultat biti, to će se znati na samoj sednici.

Usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) značilo bi aktivaciju Akcionog plana za ulazak u NATO (MAP), za šta je BiH podnela zahtev još 2009. godine.

To je u ime BiH učinio tadašnji predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, kadar Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

U medjuvremenu, Dodik i SNSD su promenili mišljenje.

Dodik je juče izjavio da nema ulaska BiH u NATO, ističući da ANP neće biti usvojen i upućen u Brisel, jer se RS protivi ulasku BiH u taj vojni savez i ne želi nivo saradnje koji bi bio veći od onog koji trenutno ima Srbija.

"BiH je svoje opredeljenje za punopravno članstvo u NATO konkretizovala donošenjem Zakona o odbrani 2005. godine, gde je navedeno da će sva zakonodavna tela i izvršni organi vlasti BiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo u NATO", naglašeno je u ANP-u.

Mediji u BiH danas su objavili ovaj opširni dokument, koji je podeljen na pet poglavlja politička i ekonomska pitanja, odbrambena i vojna pitanja, pitanja resursa, bezbjednosna pitanja, te pravna pitanja.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.