AAA

REGION | 09.09.2019 19:50 > 09.09 21:07

Hrvatska uložila protest zbog pokušaja ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izrazilo je danas protest zbog pokušaja "nenajavljenog i nezakonitog" ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku, saopštilo je to minstarstvo i nazvalo taj dogadjaj provokacijom sa ciljem izazivanja incidenta.

Kako se navodi, u Ministarstvo je danas pozvana ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić da bi se srpskoj strani izrazio protest zbog pokušaja ulaska u ranim jutarnjim satima 7. septembra, što je, kako se navodi, sprečeno na graničnom prelazu Bajakovo.

"Na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku bez znanja i saglasnosti hrvatskih vlasti, te bez poštovanja propisanog postupka najave", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu, a da je Ministarstvo izrazilo protest, navedeni dogadjaj ocenilo provokacijom sa ciljem izazivanja incidenta i najoštrije osudilo činjenicu što su u organizaciju dogadjaja bile uključene zvanične institucije Srbije.

Hrvatska strana je istakla da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srpskog političkog vodjstva  koje su usledile, smatra nastavkom neprimerenog postupanja i već duže vreme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmerenog protiv Hrvatske, susedne države i članice NATO-a i Evropske unije.

"Ovo je još jedna potvrda kako Srbija nije spremna da se suoči s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 1990-ih godina", zaključuje se u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.