AAA

REGION | 18.09.2019 18:45 > 18.09 18:46

Incko osudio deklaraciju SDA, samo je dodatno podigla tenzije

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko osudio je nedavno usvojenu Deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA), kojom se zagovaraju ustavne promene i uspostavljanje Republike BiH, koja bi imala tri nivoa vlasti – državni, regionalni i lokalni.

„Visoki predstavnik osudjuje činjenicu da je SDA odlučila da formuliše svoje vidjenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije“, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

U saopštenju se ocenjuje da „nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije“.

Iz OHR-a je dalje navedeno da je Visoki predstavnik, u skladu sa svojim mandatom, obavezan da insistira na punom poštovanju Dejtonskog sporazuma, uključujući i Ustav BiH, koji jasno garantuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH i navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske.

„Svaka promena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predvidjenim Ustavom, za što je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u celokupnom političkom spektru“, ističe se u saopštenju.

Visoki predstavnik, navodi se dalje, „duboko žali zbog retorike nekih stranačkih zvaničnika na kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vreme rata“.

„Takvi stavovi koje zastupa bilo koji političar ili javna ličnost štetni su za proces pomirenja medju zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi“, stoji u saopštenju.

Incko je pozvao sve političke i institucionalne lidere u BiH da „prestanu sa beskrajnom retorikom podele i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim nivoima".

U saopštenju se navodi da je OHR nedavno odgovorio na niz novinarskih pitanja u vezi sa deklaracijom SDA, ali da su, kako je naglašeno, neki pogrešno protumačili taj odgovor, zbog čega se visoki predstavnik odlučio da pojasniti svoj stav o nekim od pitanja koja su razmatrana na kongresu SDA.

OHR je pre par dana saopštio da „svaka izmena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predvidjenim u Ustavu, što zahteva široku podršku unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode“.

"Upravni odbor Saveta za sprovodjenje mira (PIK) konstantno potvrdjuje svoje neupitno opredeljenje za teritorijalni integritet BiH i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, kako je determinisano i Ustavom“, navedeno je u sapštenju OHR-a dostavljenom regionalnoj N1 televiziji.

Reagujući na ovakav stav OHR-a, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da iz OHR-a „nisu našli za shodno“ da se sami oglase povodom deklaracije SDA, već su to učinili „na instistiranje medija, iako je potpuno jasno da su dokumenti i antiustavni i antidejtonski“.

„Umesto da se to i konstatuje, jer visoki predstavnik jeste tumač Dejtonskog sporazuma, iz saopštenja dostupnog javnosti vidimo da se visoki predstavnik krije iza PIK-a, koji nema dejtonsko uporište, kao i da se i dalje obračunava sa Republikom Srpskom“, ocenio je tada Dodik.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.