AAA

REGION | 17.10.2019 17:00 > 17.10 17:00

Bregu: Gradjanima Zapadnog Balkana potreban podsticaj iz EU


Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Sarajevu da je gradjanima Zapadnog Balkana potreban podsticaj iz EU i da posledice eventualne negativne odluke o otvaranju pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije s Unijom neće biti nimalo laki za region.

"U očekivanju zvanične odluke sa sastanka Evropskog saveta, o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom, za nas u RCC, kao i za ceo region, veoma je važno da se ponovi da je Zapadni Balkan sastavni deo Evropske unije. Proces evropskih integracija treba uvek da se kreće napred, a efekti negativne odluke neće biti nimalo laki za region", rekla je Bregu na 38. sastanku Odbora RCC-a.

Ona je kazala i da je prvi put od kada se meri proevropsko raspoloženje gradjana Zapadnog Balkana, njih 56 odsto izrazilo podršku evropskim integracijama, i ocenila da je "gradjanima potreban podsticaj", saopštio je RCC.
Bregu je navela da je regionalna saradnja ključni element evropske perspektive Zapadnog Balkana i da je važno da regionalne inicijative obuhvataju sve partnere sa Zapadnog Balkana i da se zasnivaju na prethodno preuzetim obavezamam, navodi se u saopštenju.

"Ne treba dozvoliti da se bilateralni sporovi preliju na celi proces regionalne saradnje koja napreduje kad god postoji politička volja", dodala je generalna sekretarka RCC.

Ona je danas predstavila Odboru svoju novu zamenicu Tanju Miščević, koja je dužnost preuzela 9. oktobra.

"Iako nova u organizaciji, imam puno iskustva u procesu evropskih integracija i regionalne saradnje i spremna sam da to iskustvo podelim s učesnicima RCC-a", rekla je Miščević u prvom obraćanju Odboru.

Odbor je, kako se navodi, usvojio izveštaj Bregu o aktivnostima RCC-a realizovanim od prethodnog sastanka u maju, i informaciju o koordinacionom sastanku Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, Sekretarijata RCC-a i Evropske unije, održanom u sredu.

Današnji sastanak Odbora RCC-a bio je "obojen u ružičasto" kao simboličan akt podrške ženama i muškarcima obolelim od raka dojke i kao doprinos podizanju svesti o toj širokorasprostranjenoj bolesti, dodaje se u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.