AAA

REGION | 18.10.2019 10:05 > 18.10 11:17

Evropske vodje bez saglasnosti o pitanju proširenja, pregovori i danas


Evropski lideri će posle duge noći pregovora bez zaključaka po pitanju proširenja danas da se vrate za pregovarački sto u Briselu.

Kako piše briselski portal Euraktiv sve oči su uprte u francuskog predsednika Emanuela Makrona čiji stav je do sada bio glavni kamen spoticanja za donošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Finski premijer Anti Rine rekao je po izlasku iz zgrade Evropskog saveta noćas, posle šest i po sati razgovora da, iako nisu usvojeni nikakvi zaključci, pregovori bi mogli sa se nastave danas pre podne.

Oni koji podržavaju Severnu Makedoniju i Albaniju nadaju se bar nekom tekstu sa jasnom političkom porukom u prilog budućeg i sigurnog pristupanja, rekao je noćas jedan diplomatski izvor.

Prema izveštajima, Francuska, Nemačka, Holandija i Danska razmatraju kompromis da se pregovori pomere za april 2020. ili za najavljeni samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu idućeg maja, što bi otvorilo prozor za potencijalnu reformu procesa proširenja za koji se zalaže Francuska, prenosi Euroaktiv.

Medjutim holandski premijer Mark Rute rekao je da će vodje EU ponovo razmatrati tu temu na nekom narednom samitu.

Euraktiv podseća da su i Evropska komisija i Evropski parlament preporučili otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i da posebno Severna Makedonija ima podršku svih zemalja članica, izuzev Francuske, zbog svoje istorijske odluke da reši sporove sa Grčkom uključujući promenom Ustava.

U slučaju Albanije, Holandija, Danska, i prema nekim izveštajima i Španija, smatraju da je otvaranje pregovora preuranjeno, zbog sporog napretka reformi u toj zemlji.

Francuski stav nije iznenadjenje, Pariz takodje nije spreman da otvori vrata novim članovima dok  problemi sa korupcijom, vladavinom prava u novim članicama Unije kao što su Poljska, Madjars,a i Rumunija krnje jedinstvo EU, navodi Euraktiv.

Francuska želi da Komisija duboko reformiše način vodjenja pregovora o pristupanju Uniji.

Holandija, Španija i Danska su bile za to da se razdvoje Severna Makedonija i Albanija jedne od druge i da se moguće ide dalje samo sa Severnom Makedonijom. Ima malo verovatnoće da se prihvati ta ideja pošto su se tome usprotivile Italija, Nemačka i pre svega Francuska.

Holandski premijer Mark Rute podržao je mogući kompromis da pregovori počnu samo sa Severnom Makedonijom i da Albanija ostane da čeka ali na kraju lideri EU nisu mogli da se dogovore oko razdvajanja dve zemlje, navodi portal Politiko.

Italija i Nemačka su za otvaranje pregovora ali njihovo protivljenje razdvajanju dve zemlje ne pomaže Skoplju.

"Učinio sam sve što sam mogao da podržim Severnu Makedoniju i Albaniju, ali i dalje imamo neke članove koji su skeptični oko pristupnih pregovora", rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk severnomakedonskim novinarima posle prekida pregovora noćas.

Prema nekim izvorima, nisu sve zemlje članice bile srećne kada je Tusk stavio temu proširenja na dnevni red samita.

"Postoji odredjeno razočaranje. Moramo da priznamo da nismo uspeli da stignemo do konsensusa jer su tri zemlje odbile da pozovu te dve zemlje da počnu pregovor", rekao je litvanski predsednik Gitanas Nauseda novinarima posle duge radne večere tokom koje se razgovaralo.

"Svi priznaju da je Severna Makedonija mnogo učinila, promenila je ime zemlje, promenila je ustav i učinila sve da dobije poziv, tako da mislim da će nedostatak odluke imati ozbiljne političke posledice", rekao je Nauseda.

Skoplje i Tirana su očekivali zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu u EU, što je proces koji traje godinama.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.