AAA

REGION | 18.10.2019 18:05 > 18.10 18:25

Dimitrov: EU da kaže ako više nema konsenzusa o evropskoj budućnosti regiona

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je danas da najmanje što Evropska unija (EU) duguje gradjanima regiona jeste da bude iskrena i da kaže ako više ne postoji konsenzus o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

"Najmanje što EU duguje regionu jeste da bude iskrena prema nama. Ako više nema konsenzusa o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, ako ne važi obećanje sa samita u Solunu 2003. godine, gradjani zaslužuju da znaju", naveo je Dimitrov na Tviteru.

Samit EU u Briselu završen je danas bez donošenja odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, pošto lideri 28 zemalja članica tokom višesatne rasprave o tome nisu uspeli da postignu konsenzus, uglavnom zbog protivljenja Francuske, Holandije i Danske.

Dimitrov je zahvalio svim liderima EU koji su se "snažno borili" da EU otvori pregovore sa Skopljem, sa ciljem da, kako je naveo, "odaju priznanje za postizanje istorijskog Prespanskog sporazuma, podstaknu reforme i podrže evropski narativ u Severnoj Makedoniji".

"Dok čekamo da konsenzus (unutar EU) bude ponovo uspostavljen, moramo da nastavimo da branimo istinske evropske vrednosti kod kuće", dodao je šef severnomakedonske diplomatije.

Razočaranost zbog novog odlaganja odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom danas su izrazili i predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Donald Tusk i Žan-Klod Junker i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Severna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU od decembra 2005. godine, a Albanija od juna 2014.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.