AAA

REGION | 12.11.2019 14:45 > 12.11 14:57

Komšić rekao Makronu da njegove izjave o BiH nisu tačne

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić iskoristio je priliku na crvenom tepihu Mirovnog foruma u Parizu da tokom rukovanja kaže francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da njegove izjave o BiH nisu tačne. Komšić je Markona pozvao da o tome posebno razgovaraju, preneli su sarajevski mediji.

"Tu priliku sam iskoristio sinoć na dočeku u Jelisejskoj palati. To je jedan od razloga zašto sam se nepredvidjeno i, možda nediplomatski, dugo zadržao na crvenom tepihu ispred počasnog stroja", kazao je on.
Predsedavajući Predsedništva BiH je rekao da je Makronu preneo da je njegova izjava u intervjuu za britanski "Ekonomist" da je "BiH bure baruta" uznemirila BiH i da nije tačna.

Komšić je dodao da je francuskom ambasadoru u Sarajevu dao precizne podatke o islamskim radikalima u BiH i o povratnicima sa stranih ratišta.

"Potrudili smo se da se putem naše ambasade u Parizu ti podaci dostave direktno kabinetu predsednika Makrona i da o tome moramo posebno razgovarati. On je rekao da se slaže da o tome moramo posebno razgovarati", naveo je on.

Makron je nedavno govoreći o povratnicima iz rata u Siriji izjavio da je "BiH tempirana bomba, koja kuca tik do Hrvatske".

Na pitanje šta BiH može uraditi povodom takvih izjava, Komšić je istakao da su takve izjave prvi put dali zvaničnici susedne Hrvatske, odnosno predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Ne znam da li je pametno i mudro pretpostavljati u ovom slučaju, ali moja je pretpostavka da to zvaničnici iz Zagreba koriste i u bilateralnim razgovorima sa predstavnicima drugih država", procenio je on.

Po Komšićevim rečima, to su "notorne neistine", a BiH o ratnim povratnicima ima precizne podatke koje je utvrdila u saradnji s prijateljskim zemlja i bezbednosnim službama, ne samo u BiH i regionu, već i mnogo šire.

Predsedavajući Predsedništva BiH je istakao da je, po ocenama partnerskih zemalja i službi, BiH vrlo pouzdan saveznik i saradnik, i da službe BIH rade izuzetno dobro.

"Terorizam je veliki problem i postoji veliki interes za svaku vrstu saradnje koja može preventivno delovati na bilo kakve terorističke napade", rekao je on.

Komšić je naveo da je manje od 300 državljana BiH bilo u ratu u Siriji, od čega su polovina žene i deca, a poginulo ih je 98.

"Dakle, kada govorimo o postojanju neke realne opasnosti, što se BiH tiče, ta opasnost ne preti nikome, jer su te stvari pod kontrolom. BiH je pooštrila zakone te je po našem zakonodavstvu, i služenje u stranim oružanim formacijama krivično delo", kazao je on.

Komšić smatra da druge, razvijene zemlje, imaju veći rizik od islamskih radikalista u odnosu na BiH.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.