AAA

REGION | 18.11.2019 15:50 > 18.11 15:50

Plenković: Treba doći do političke volje da Srbija dostavi podatke o nestalima u Vukovaru


Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Vukovaru, gde se obeležava 28. godišnjica zločina u tom gradu, da državne institucije neće stati dok se ne reši pitanje nestalih i ocenio da treba da dodje do političke volje u Srbiji da se Hrvatskoj dostave podaci koji bi mogli pomoći u rasvetljavanju sudbine nestalih.

Plenković nije želeo izričito da odgovori na pitanje novinara je li za blokadu srpskih pristupnih pregovora s EU kako bi se došlo do tih podataka, rekavši da je put Srbije u EU "i ovako i onako striktan, pun uslova".

"Ovo su temeljna pitanja koja treba da se rešavaju u okviru poglavlja koja se tiču osnovnih prava", istakao je Plenković na obeležavanju 28. godišnjice stradanja Vukovara u koji su, posle tromesečne opsade, ušli pripadnici tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih formacija.

Premijer je rekao i da vlada kontinuirano radi na pitanju pronalaska nestalih i dodao da državne institucije neće stati dok to pitanje ne bude rešeno.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković rekao je u Vukovaru da će Srbija morati da otvori arhive i da pokaže šta se dešavalo.

"Ova politika koju vodi Srbija nije dobra i ne koristi poverenju na ovim prostorima", ocenio je Jandoković upitan treba li Hrvatska da blokira Srbiju na putu prema EU da bi došla do podataka o nestalima.

On je dodao da je Hrvatska članica EU i da "postoje mehanizmi kojima može da se posluži".

"Podaci o nestalima su deo aquia, jer se radi o ljudskim pravima. Uveren sam da će Srbija morati da ispuni svoje obaveze. Pregovarački put Srbije je dug i verujem da će doći i do ovoga o čemu mi govorimo danas", zaključio je Jandoković.

U prisustvu državnog vrha na čelu s predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenković, u Vukovaru se obeleževa 28. godišnjica stradanja tog grada.

Obeležavanje je počelo komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice, a nastavljeno kolonom sećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata.

Počast stradalima u ratu 90-tih juče su u Vukovaru odali i predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke i poslanik te stranke u Saboru Milorad Pupovac. Oni su venac položili u Dunav kod Veslačkog kluba i na spomen-obeležje na Ovčari.

Sabor Hrvatske nedavno je odlučio da će se od iduće godine 18. novembar obeležavati kao Dan sećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i da će biti neradni dan.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.