AAA

REGION | 17.02.2020 18:00 > 17.02 21:59

Dodik: Dovidjenja BiH, dobrodošao RS Egzit, Crnadak: Može, ali bez mobilizacije, plača majki i dece

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik počeo je danas svoje obraćanje poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske na engleskom jeziku, rečima: "Dovidjenja BiH, dobrodošao RS Egzit" (Goodbye BiH, welcome RS-exit).

"Mi smo kategorija koju mrzi političko Sarajevo i Bošnjaci i kategorija koja želi da se uništi. Samo Narodna skupština može da govori u ime ovog naroda", kazao je Dodik na posebnoj sednici parlamenta RS, koja je sazvana povodom poslednje odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

On se obratio i poslaniku Edinu Ramiću iz Stranke demokratske akcije (SDA), koji je najavio da će Ustavnom sudu BiH podneti i zahtev za ocenu ustavnosti zakona o šumskom zemljištu.

"Vidim da se danas ovde smeje. Ko se zadnji smeje, najsladje se smeje. Vi se nećete zadnji smejati", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbi u BiH su "naivno verovali" da će Ustavni sud BiH stati nakon što je ukinuo srpska nacionalna obeležja.

"Neki ambasadori tvrde da nam jedino preostaje da poštujemo Ustavni sud i njihove odluke. To vam je ravno onima koji su odvedeni u fašističke logore i tamo stavljeni u očaj, i koji su samo jedno očekivali od onih koji su ih ubijali, da će jednom postati ljudi, da će prestati", rekao je Dodik.

On je zahvalio liderima ostalih političkih stranaka iz RS zato što su, kako je naveo, bili spremni da prevazidju netrpeljivosti u odbrani interesa RS.

"Za 60 dana se vidimo, verujem da ćemo biti bliži onome što sam na početku rekao", istakao je Dodik.

Poslanički klubovi srpskih stranaka prethodno su usaglasili zaljučke prema kojima će Narodna skupština obavezati predstavnike RS u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i izbora domaćih sudija i njegovog stupanja na snagu.

Predstavnici RS u zajedničkim organima o sprovodjenju zaljučaka treba da obaveste parlament RS u roku od dva meseca.

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske sazvana je na zahtev predsednice RS Željke Cvijanović, a poslanici razmatraju "Informaciju o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH".

Povod za sazivanje sednice je nedavna odluka Ustavnog suda BiH kojom je je vlasnik poljoprivrednog zemljišta država BiH, a ne entiteti.


Crnadak: Može Goodbay BiH, ali bez mobilizacije, plača majki i dece

Poslanik Partije demokratskog progresa i bivši ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je PDP spremna da stanu u svaku zaštitu Republike Srpske, zajedno sa ostalima koji to žele.

„Spremni smo da ne damo na Republiku Srpsku. Ali, osim hrabrosti potrebno je i znanje, pamet. Goodbye BiH? Uredu. Ako to može bez mobilizacije, plača majki i dece, ja sam za“, kazao je Crnadak.

On je na taj način odgovorio na izjavu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji je svoje obraćanje poslanicima u parlamentu RS, povodom odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu, danas počeo na engelskom: “Goodbye BiH, welcome RS-exit” (Dovidjenja BiH, dobrodošao RS Egzit).

Šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić rekao je da je Program reformi, koji je usvojilo Predsedništvo BiH i uputilo u sedište NATO u Briselu, identičan poslednjoj odluci Ustavnog suda BiH.

„U njemu piše da se vojna imovina knjiži na BiH. To je dokument identičan ovoj odluci Ustavnog suda BiH“, ocenio je Stanić.

On je optužio Dodika, kao i vrh RS, da su na posebnoj sednici parlamenta, koja je održana pre dva meseca povodom Programa reformi BiH, „pet sati lagali gradjane RS, kako to nije ono što jeste“.

„Bilo bi zanimljivo da sada kažu šta misle o tome što je jedan neodgovoran čovek odveo RS putem NATO. Ali ne, bilo je važno kako da gradjanima RS kažete što možete, da kradete, da varate, lažate, a da prodjete nekažnjeno“, naveo je Stanić.

Prema njegovim rečima, najviši zvaničnici RS su tvrdili da Program reformi nije put u NATO, da bi Dodik kasnije rekao da BiH jeste u Akcionom planu za članstvo (MAP).

Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH i poljoprivrednom zemljištu u RS, Stanić je kazao da su „neki od članova SNSD na stotine hektara poljoprivrednog zemljšta prepisali na svoje porodice“.

„SNSD je privatizovao, RS pa i poljoprivredno zemljište“, ocenio je poslanik SDS-a.

Stanić je rekao da će, i pored svega, klub poslanika SDS-a podržati predložene zaključke.

Incko: Referendum o otcepljenju RS ne bi bio zakonski validan

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da veruje da neće doći do referenduma o otcepljenju Republike Srpske, a da, čak i kada bi se desio, on ne bi imao zakonsku validnost.

"Mi ćemo insistirati da se Dejtonski ugovor poštuje. Dejtonom je zagarantovan suverenitet i integritet BiH, tu je i Ustav BiH. Po Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo da se otcepe", kazao je Incko za regionalnu N1 televiziju.

On je upozorio da bi otcepljenje bilo "prekoračenje crvene linije", dodavši da medjuentitetska linija nije nikakva granica, več linija, kao što u Hrvatskoj postoji medju županijama ili kao kod pokrajina u Nemačkoj.

Incko je istakao da BiH ima svoj teritorijalni suverenitet i da je primljena u UN kao jedinstvena država 1992. godine, navodeći da je to temelj za BiH.

"Unutrašnje granice su se menjale u Dejtonu, ali samo unutrašnje", kazao je Visoki predstavnik u BiH.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik danas je svoje obraćanje poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske počeo na engleskom, rečima: "Goodbye BiH, welcome RS-exit" (Dovidjenja BiH, dobrodošao RS Egzit).

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.