AAA

REGION | 25.02.2020 22:00 > 25.02 22:00

Makedonska opozicija večeras u Skoplju protestovala protiv nepravde

Najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE organizvala je večeras u Skoplju protest za pravdu i "protiv nepravde vlasti Zorana Zaeva", na kojem se okupilo više hiljada ljudi.

Lider te partije Hristijan Mickoski optužio je glavnog političkog oponenta lidera SDSM i bivšeg premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva za kriminal i za zloupotrebu vlasti i pravosudja.
"Zoran Zaev je kriv zato što je u isto vreme premijer, tužilac i sudija. Zaev je i trgovac vitalnim organima naše Makedonije i pravdoubica", rekao je Mickoski i zatražio pokretanje istrage na osnovu objavljenih tajno napravljenih snimaka Zaeva, koji prema njegovim rečima, to i dokazuju.

Kasko je oceniio Mickoski, "sudska i tužilačka vlast su brutalno zgaženi", a "glavni savetnici i zaštitnici kriminala Zaeva su (tužioci) Vilma Ruskovska i Ljubomir Joveski, nekoliko vrhovnih sudija i nekoliko medijskih sluga".

Protest opozicione VMRO DPMNE najavljen kao "Gradjanski protest protiv nepravde Zaev je kriv", počeo je pred zgradom državnog tužilaštva u novobaroknoj zgradi na vardarskom keju, a završen nekoliko stotina metara dalje kod Vrhovnog suda u sudskom kompleksu.

Na protestu su članovi i pristalice VMRO DPMNE uzvikivali "želimo pravdu", "Nikada severna, samo Makedonija", pevali su patriotske pesme, mahali makedonskim zastavama, a glavni transparent je bio "Zaev je kriv".

Vladajuća stranka SDSM je prethodne sedmice u Skoplju organizovala "Gradjanski marš za snažno, nezavisno i profesionalno tužilaštvo i sudstvo", na kojem je kritikovana neefikasnost pravosudja i zatraženo je da se "oslobodi straha" od VMRO DPMNE koja je tokom desetogodišnje vladavine "zarobila i korumpirala pravosudje".

Od osamostaljivanja zemlje početkom '90-tih u Makedoniji se na vlasti smenjuju dve najveće partije SDSM i VMRO DPMNE, sa svojim koalicionim parterima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.