AAA

REGION | 05.07.2020 19:45 > 06.07 09:32

HDZ pobedio u osam izbornih jedinica, SDP samo u Istri, na severnom primorju i na severozapadu


Prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije (DIP) nakon 99 odsto obradjenih biračkih mesta, vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je najviše glasova u osam od deset izbornih jedinica kao i glasove dijaspore.

Restart koalicija levog centra predvodjena Socijaldemokratskom partijom osvojila je dve izborne jedinice koje obuhvataju severozapad Hrvatske i Istru sa Severnim primorjem.

HDZ premijera Andreja Plenkovića je osvojila i tri mandata u posebnoj izbornoj jedinici za izbor poslanika koje su birali hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, sa 64,86 odsto glasova.

U 12. izbornoj jedinici u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika, sva tri mandata srpske nacionalne manjine osvojili su kandidati Srpske samostalne demokratske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević.

Prema noćas objavljenim podacima DIP, HDZ osvaja 66 mandata, a koalicija Restart na čelu sa SDP 41 mandat.

Trećeplasirani je desničarski Domovinski pokret pavača Miroslava Škore sa 16 mandata, a slede desni Most s osam i zeleno-leva koalicija Možemo sa sedam mandata.

Prema nepotpunim rezultatima, u Sabor ulazi još i liberalna koalicija stranaka Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom s tri mandata. Po jedan mandat osvajaju Hrvatska narodna stranka i Reformisti.

Za formiranje vladajuće većine potrebna je podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.