AAA

REGION | 16.07.2020 13:40 > 16.07 13:40

Predsednik Hrvatske poverio Plenkoviću mandat za sastav vlade

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović poverio je danas dosadašnjem premijeru i lideru Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andreju Plenkoviću mandat za sastav nove vlade.
Plenković je prethodno predsedniku Hrvatske predao potpise 76 od ukupno 151 izabranog saborskog poslanika koji mu daju podršku, čime je dokazao da ima većinu svih poslanika, kako je predvidjeno Ustavom.

"Odluku o dodeli mandata uručio sam Plenkoviću u kabinetu da izbegnemo tu ceremonijalnost, to je jedan komad papira. On je doneo potpise, izborni rezultati su jasni", rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare.
On je dodao da mu je Plenković predočio 76 potpisa poslanika, koliko iznosi i većina.

"Nadam se da će svi biti zdravi, čili, veseli, prisutni, da neće biti zdravstveno kompromitovani i da će moći raditi svoj posao", istakao je Milanović.

On je izrazio nadu da će posle očekivanog ovogodišnjeg ekonomskog pada, iduća godina biti "godina rasta i poleta".

Predsednik HDZ Andrej Plenković podsetio je na uverljivu pobedu HDZ na proteklim parlamentranim izborima i ocenio da takva pobeda "obavezuje".

"Pred Hrvatskom je puno zahtevnih izazova, političkog, ekonomskog, finansijskog i javno zdravstvenog karaktera. Zato je naš cilj bio da što pre idemo u konstituisanje novog saziva Sabora, što je 22. jula", naglasio je Plenković.

On je rekao da će članove Vlade predstaviti iduće sedmice, posle sastanka stranačkog vrha, ali je najavio da će nova vlada imati 16 resora, četiri manje nego do sada.

Plenković je naveo da će njegov kabinet imati i četiri potpredsednika, medju kojima će biti predstavnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević.

Uz 66 izabranih poslanika sa liste HDZ, Plenkoviću je podršku za sastav vlade dalo i osam poslanika nacionalnih manjina, medju kojima tri srpska, kao i po jedan poslanik Hrvatske narodne stranke i Reformista.

Milanović je ranije danas primio predstavnike Državne izborne komisije koji su mu uručili zvanične rezultate izbora, održanih 5. jula.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.