AAA

REGION | 04.08.2020 10:25 > 04.08 10:38

U Grčkoj se danas očekuje manja rekonstrukcija vlade


Grčki premijer Kirjakos Micotakis danas treba da objavi manju rekonstrukciju svoje vlade, nešto više od godinu dana od njenog stupanja na dužnost, objavio je portparol premijera Stelios Pecas.

Ta manja rekonstrukcija se očekuje od juna kada je šef konzervativne vlade, izabrane 7. jula 2019, tokom posete Izraelu pomenuo uvodjenje "ispravki".

"Govorimo o poboljšanju performansi vlade sada kada se krećemo ka velikim izazovima", rekao je za javnu televiziju ERT poslanik Kostas Karagunis, iz većinske Nove demokratije.

Tu je mislio na pandemiju korona virusa i oporavak turizma čiji prihod je vitalan za grčku privredu i predstavlja četvrtinu njenog BDP.

Grčka, do sada relativno poštedjena epidemijom sada beleži ponovno izbijanje slučajeva korona virusa sa dnevnom stopom zaraza koja se bliži onoj iz aprila. Zvaničnici za to krive veliki broj poseta klubovima i raznim okupljanjima.

Od 1. jula više od 340 novozaraženih zabeleženo je medju oko 1,3 miliona putnika koji ulaze u Grčku, prema agenciji za civilnu zaštitu. U Grčkoj je registrovano ukupno više od 4.700 zaraženih i 210 umrlih.

Prema medijima cilj rekonstrukcije takodje je poboljšanje upravljanja evropskom pomoći koju će Grčka dobiti iz paketa EU usvojenog prošlog meseca. Atina treba da dobije 32 milijarde evra od ukupnog plana od 750 milijardi evra, prema Banci Grčke.

Medjutim Banka Grčke predvidja pad privrede od 5,8 odsto pre svega zbog uticaja pandemije na turizam.

Premijer takodje treba da nadje zamene za dva zamenika ministra koji su nedavno podneli ostavku, jedan da bi otišao na mesto u Briselu.

Nešto više od godinu dana od dolaska na vlast Micotakisova stranka ima podršku od 14 odsto prema anketama.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.