AAA

REGION | 16.09.2020 13:20 > 16.09 13:23

Fon der Lajen ponovila da je budućnost Zapadnog Balkana u EU


Predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen rekla je danas u svom prvom govoru o stanju EU da je budućnost celog Zapadnog Balkana u Uniji.

"Delimo istoriju, delimo sudbinu, Zapadni Balkan nije samo stanica na 'Putu svile' ", rekla je predsednica Komisije u govoru poslanicima Evropskog parlamenta.
Fon der Lajen je rekla i da će Komisija uskoro predstaviti plan za obnovu Zapadnog Balkana ekonomski i investicioni paketu vrednosti više milijardi evra, najavljen pred samit EU-Zapadni Balkan početkom maja u Zagrebu.

Predsednica EK je rekla i da je odluka o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila istorijska.

Fon der Lajen je govorila i o "zelenom rastu" za Evropu, smanjenju emisija ugljenik-dioskida, borbi protiv pandemije, potrebi reforme SZO i STO, solidarnosti, ulozi EU kao geopolitičkog igrača.

"Potrebni su nam novi počeci sa starim prijateljima na obe strane Atlantika i na obe strane Kanala (Lamanša)" rekla je govoreći o transatlantskom partnerstvu i odnosima sa bivšom članicom Unije Velikom Britanijom.

Predsednica EK je istakla da je nesumnjivo potrebno da Evropa zauzme jasan stav o globalnim pitanjima i preduzme brze akcije.

Ponovila je da je EU na strani naroda Belorusije, koji nije "figura na nečijoj šahovskoj tabli", da tamošnji predsednički izbori nisu bili pravedni ni slobodni, a da je odgovor vlasti bio "sraman".

"Onima koji zagovaraju bliže odnose s Rusijom kažem da trovanje Alekseja Navaljnog hemijskim agensom nije izuzetak. Videli smo obrasce u Gruziji i Ukrajini, Siriji i Solsberiju i mešanju u izbore širom sveta. Taj obrazac se ne menja i nijedan gasovod ga neće promeniti", rekla je Fon der Lajen.

O krizi u Sredozemlju, predsednica EK je rekla da će Turska uvek biti važan sused, ali da Ankara nema opravdanja za pokušaje zastrašivanja svojih suseda.

"Kipar i Grčka uvek mogu da računaju na punu solidarnost Evrope u zaštiti svojih legitimnih suverenih prava. Deeskalacija u istočnom Sredozemlju je u našem zajedničkom interesu", rekla je Fon der Lajen i pozvala na uzdržavanje od jednostranih akcija i povratak dijalogu kao jedinom putu ka stabilnosti i trajnom rešenju.

Govoreći o kršenju ljudskih prava, Fon der Lajen je rekla da EU o tome mora da govori, bez obzira da li se radi o Hongkongu ili pravima Ujgura.

Komentarišući stav nekih članica da je Evropa prespora, Ursula fon der Lajen je rekla: "Budite hrabri i predjite na glasanje kvalifikovanom većinom, barem o pitanju ljudskih prava i sankcija za njihovo kršenje".

Fon der Lajen je najavila da će Evropska komisija ovog meseca objaviti prvi izveštaj o vladavini prava u zemljama-članicama. Taj izveštaj će poslužiti kao osnova da se obezbedi da nema "nazadovanja" i da će novac iz budžeta EU biti zaštićen od korupcije.

"Kršenje vladavina prava se ne može tolerisati", dodala je predsednica EK pozivajući se na primat evropskog prava, slobodu štampe, nezavisnost pravosudja i "zlatne pasoše" koje neke države daju za doseljavanje krupnih investitora.

Fon der Lajen, kao što se i očekivalo, potvrdila da će Komisija sledeće nedelje predložiti izmenu pravila o migracijama.

"Migracije su pitanje o kojem se dovoljno dugo razgovaralo... mnogo je uradjeno od 2015. ali još mnogo nedostaje", rekla je ona.

Predsednica EK je rekla i da Komisija radi s grčkim vlastima na izgradnji novog centra na Lezbosu, nakon što je izgoreo kamp Moria, te se zahtevi za azil obradjivati na tom novom mestu.

Govoreći o pandemiji korona virusa, predsednica EK je istakla da pandemija još nije gotova i da mora da bude rešavana odgovorno, jedinstveno i sa izuzetnom pažnjom.

"Kristalno je jasno da moramo da izgradimo snažniju Evropsku zdravstvenu uniju", rekla je Fon der Lajen i najavila da će Komisija predložiti da se dodatno ojačaju Evropska agencija za lekove i Centar za prevenciju i kontrolu bolesti, kao i da se osnuje nova evropska agencija za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj.

Fon der Lajen je podsetila i da je EU, zajedno sa civilnim društvom, G20 i Svetskom zdravstvenom organizacijom, uspela da sakupi 16 milijardi evra za finansiranje istraživanja vakcine, testova i lečenja.

"Ali nije dovoljno da se nadje vakcina. Moramo da osiguramo da evropski gradjani i ljudi širom sveta imaju pristup vakcini... Nacionalizam kada je u pitanju vakcina izlaže živote riziku. Saradnja ih spasava", rekla je predsednica EK.

Fon der Lajen je najavila da Evropska komisija predlaže da emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. budu smanjene za najmanje 55 odsto u odnosu na nivo 1990.

"Priznajem da je ovo podizanje cilja sa 40 na 55 odsto previše za neke, a nedovoljno za druge. Ali naša procena jasno pokazuje da naša ekonomija i industrija mogu to da postignu", rekla je Fon der Lajen i dodala da će taj cilj omogućiti da EU postigne "klimatsku neutralnost" do 2050. i ispuni obaveze iz Pariskog sporazuma.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.