AAA

REGION | 16.09.2020 17:10 > 16.09 17:10

Zaev posle ručka s Micotakisom: Partnerstvo S.Makedonije i Grčke postaje savezništvo


Premijeri Severne Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Kirijakos Micotakis, razgovarali su danas u Atini o budućoj saradnji i sprovodjenju odredbi Akcionog plana Dogovora iz Prespe, saopštila je vlada u Skoplju.

Kako se navodi, u realizaciji tog plana prioritet ima kontiuitet rada zajedničkih eksprtskih komiteta za istorijska, obrazovna i arheološka pitanja, i rad Komiteta za biznis dijalog za pronalaženje rešenja za zaštićene marke i brendove.
Razgovarali su i o "stvaranju uslova za veću ekonomsku saradnju i intenziviranje interkonekcije za prirodan gas izmedju dve zemlje, za šta postoji finalni dogovor koji uskori treba da bude potpisan", piše u saopštenju s radnog ručka Micotakisa i Zaeva, što je treći susret ta dva premijera.

Na tom sastanku kojem su prisustvovali zamenik premijera Severne Makdonije za ekonomiji Fatmir Bitići, vicepremijer za evropska pitanja Nikola Dimitrov i ministar spoljnih poslva Bujar Osmani, istaknuto je da je Dogovor Severne Makedonije i Grčke iz Prespe o rešavanju spora oko naziva Makdonije, "stvorio model za uspešno rešavanje otvorenih pitanja medju susedima".

Zaev je, dodaje se, istakao da se uspostavljeno partnerstvo izmedju te dve susedne zemlje transformiše u savezništvo potvrdjeno članstvom Severne Makedonije u NATO i da je Grčka snažan lobista i podržavalac Severne Makedonije u predstojećem procesu pregorvora sa EU, koji treba da počne prvom medjuvladinom konferencijom tokom nemačkog predsedavanja EU, do kraja ove godine.

Premijer Severne Makdonije, koji u dvodnevnoj radnoj poseti Atini boravi radi učešća na dvodnevnom skupu u organizaciji britanskog nedeljnika "Ekonomist", razgovarao je i s predsdednicom Grčke Republike, Katerinom Sakelaropulu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.