AAA

REGION | 29.11.2020 12:00 > 29.11 12:32

Krivokapić: Žalim zbog proterivanja ambasadora

Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je danas da žali zbog odluka o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića iz Podgorice i crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića iz Beograda, i ocenio da takvi akti nisu u duhu evropskog puta i dobre regionalne saradnje prijateljskih država.

"Odlazeći režim ni u svojim poslednjim danima ne preza od polarizacije društva i produbljivanja podela", napisao je Krivokapić na Tviteru.

On je naveo da će nova vlada raditi na ozdravljenju odnosa Crne Gore sa Srbijom.

"Promovisaćemo istinski dobrosusedsku politiku s Beogradom, kao i sa svima u regionu, po principu suverenosti, nezavisnosti i nemešanja u unutrašnje stvari drugih država. Uzajamno poštovanje biće naša mera", naveo je Krivokapić.


Joanikije i prosrpske stranke osudile proterivanje Božovića

Administrator Mitropolije crnogorsko primorske Joanikije izjavio je da je odlazeća vlast Crne Gore imala višestruko zlu nameru odlukom da protera ambasadora Srbije Vladimira Božovića: da podigne tenzije i produbi podele u crnogrskom društvu i da izazove recipročne mere Srbije da bi se medijskom larmom u regionu posejalo što više otrova i bratske mržnje.

"Ovim potezom odlazeća vlast, kao i nebrojeno puta do sada, pokazala je da joj leka nema, osim ako se neko od njenih pripadnika jednoga dana pokaje", naveo je Joanikije.
Prosrpske stranke u Crnoj Gori osudile su odluku o proterivanju Božovića dok je Demokratska partija socijalista sinoć saopštila da je odluka očekivana posle više opomena koje su upućene Božoviću.

Liberalna partija saopštila je danas da je "Vladimir Božović, rodjeni Nikšićanin koji je stekao zvanje ambasadora Srbije, u svojoj državi Crnoj Gori odavno trebalo da bude proglašen personom non grata odnosno udaljen iz Crne Gore".

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je juče za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, a nakon te odluke Srbija je proterala crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je juče da se Božović duže i kontinuirano mešao u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašao i davao izjave "nespojive sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije", i da je nakon više upozorenja na neprihvatljivost tog ponašanja još jednom omalovažio Crnu Goru.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.