AAA

REGION | 30.11.2020 18:05 > 30.11 18:05

Krivokapić u ekspozeu: Stanje koje zatičemo može da se okarakteriše kao državni udar

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić naveo je u ekspozeu koji je dostavio parlamentu da je cilj njegovog kabineta da država bude uredjenija, složnija i bogatija po isteku njegovog mandata, ali da to neće biti lak zadatak jer stanje koje zatiče može da se okarakteriše kao državni udar.

"Pritisnute viševekovnom borbom za slobodu i goli opstanak, generacije naših predaka trudile su se da svom potomstvu ostave državu koja će, bar za nijansu, biti razvijenija i uredjenija nego što su je oni zatekli. To će biti glavni cilj i nove vlasti, da jednom kada odemo sa ovih funkcija Crna Gora bude uredjenija, složnija i bogatija nego što je sada", naveo je Krivokapić u ekspozeu koji je danas objavljen na sajtu Skupštine Crne Gore.
Naveo je i da izazovi koji čekaju novu Vladu zahtevaju angažovanje čitavog društva.

"Stanje koje zatičemo možemo s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom. Situacija u javnim finansijama je ozbiljna, administrativni aparat je preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana korona virusom je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti. Regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usled snažne ekonomske recesije, a gradjani su odavno izgubili poverenje u institucije", navodi se u ekspozeu.

Krivokapić, koji će u sredu predstaviti parlamentu ministre i program rada Vlade, dodao je da je kriza velika i da odlazeća vlast "sprovodi scenario spržene zemlje kako bi dodatno otežala posao" novoj Vladi.

"To nas nije pokolebalo i svesni smo da postojeća kriza može da bude prevazidjena isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapredjivanju vladavine prava", naveo je Krivokapić.

Ocenio je da za zatečeno stanje odgovornost ne snose gradjani niti doskorašnja opozicija, a buduća pozicija, već isključivo dosadašnja vlast.

Naveo je da su članovi budućeg kabineta "potpuno svesni da je njihova obaveza i istorijska i neponovljiva" i dodao da će saradnja sa Skupštinom biti jedan od prioriteta Vlade.

"Izvršna vlast neće kao do sada nametati diktat Skupštini, nego će se truditi da zajednički radi ono što je najbolje za naše gradjane", naveo je Krivokapić u ekspozeu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.