AAA

REGION | 21.01.2021 15:10 > 21.01 15:10

Popis stanovništva S. Makedonije u aprilu, posle 19 godina

Prvi put posle 19 godina u Severnoj Makedoniji će aprila ove godine biti sproveden popis stanovništva.

U Sobranju parlamentu sa 120 mesta, za usvanje zakona o popisu su danas glasala 62 poslanika vladajuće većine SDSM, DUI i Besa i albanaskih opzicionih partija Alijansa za Albance i Alternativa, dok su poslanici opozicije oko VMRO-DPMNE napustili salu.
Po novom zakonu, popis u Severnoj Makedoniji će biti od 1. do 21. aprila.

Rasprava za Zakon o popisu završena je 15. januara, ali Vlada tada nije imala većinu poslanika da ga izglasaju.

Opoziciona VMRO DPMNE koja nije zadovoljana rešenjima u tom zakonu, smatra i da zbog pandemije KOVIDA-19 sada nije vreme za popis.

Ta partija Hristijana Mickoskog je ranije najavila da će sakupljati potpise za poništavanje Zakona o popisu, jer smatra da taj propis nema ništa zajedničko sa evropskim standardima i da će popis biti "trgovačko-politički proces", a ne statistička operacija, kako tvrdi vlast.

Vladajuća SDSM je saopštila da je predstojeći popis "važna statistička operacija koja će obezbediti potpune, kvalitetne i relevantne podatke važne za kreiranje i realizasciju dugoročnih politika i strategija razvoja države", dok su u VMRO-DPMNE uvereni da "popis neće biti objektivan i fer, da neće biti relevantan i realan".

Severna Makedonija je jedina zemlja Evrope gde popisa nije bilo skoro dve decenije. Poslednji je bio 2002. godine, a naredni je, 2011.godine, prekinut po dogovoru lidera tadašnjih vladajućih partija VMRO-DPMNE i albanske DUI.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.