AAA

REGION | 17.02.2021 15:40 > 17.02 15:40

Višegradska grupa obežila 30. godišnjicu

 Madjarski premijer Viktor Orban poručio je danas da je uloga država Srednje Evropeda pomognu u zaštiti Evropske unije od "spoljnih napada", ali i od "unutrašnjih tendencija ta izgradnju imperije", i da sačuvaju svoju nezavisnost.On je to za poljske i madjarske medije izjavio danas, kada su Poljska, Madjarska, Slovačka i Češka proslavile 30 godina postojanja Višegradske grupe (V4), njihovog neformalnog tela za regionalnu političku i privrednu saradnju.

U dvorcu Vavel u Krakovu svečanom skupu čiji je domaćin bio poljski premijer Mateuš Moravjecki, prisustvovali su Orban, češki premijer Andrej Babiš, slovački Igor Matović i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
Države V4 "svoj deo odgovornosti za budućnost Evrope zasnivaju" na "hrišćanskim vrednostima", napisao je Orban u tekstu za poljski portal Interia.pl i madjarski dnevnik Madjar Nemzet.

On je rekao da je uloga grupe da "brani (Evropu) od spoljnih napada i od unutrašnjih tendencija da se izgradi imperija, i sačuva nezavisnost naših država".

Madjarska i Poljska važe za neposlušne članice EU i često ih kritikuju zbog političkog mešanja u pravosudje i slobodu medija.

Tokom svečanog sastanka, lideri će uz proslavu potpisati deklaraciju o saradnji u "sajber-sektoru".

V4 je osnovana u februaru 1991. godine kada su tadašnji predsednici Poljske Leh Valensa, Čehoslovačke Vaclav Havel i Madjarske Jozef Antal potpisali u Višegradu, u Madjarskoj, izjavu o saradnji. Te četiri države su primljene u EU 2004. godine.

V4 ima rotirajuće predsedavanje od po 12 meseci. Poljska predsedava do 1. jula, kada će tu dužnost preuzeti Majdarska.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.