AAA

REGION | 15.04.2021 12:05 > 15.04 12:05

Mediji objavili Janšin non pejper: Raspad BiH i stvaranje velike Srbije i velike Albanije

Slovenački portal "Necenzurisano" objavio je sadržaj neslužbenog diplomatskog dokumenta "non pejper" koji je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, u kome su iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

"Na Kosovu se 95 odsto stanovništva želi ujediniti s izvornom albanskom nacijom. Slična je situacija i u Albaniji. Granica izmedju Albanije (članice NATO-a) i Kosova praktično ne postoji", navodi se u dokumentu.
Dodaje se da bi srpski deo Kosova dobio poseban status, po uzoru na Južni Tirol, autonomnu pokrajinu u severnoj Italiji, gde većina stanovništva govori nemački.

Dalje se predlaže ujedinjenje većine teritorije Republike Srpske sa Srbijom.

"Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj meri rešiti pripajanjem dela Republike Srpske Srbiji. U ovom slučaju, Srbija je spremna pristati na ujedinjenje Kosova i Albanije", navodi se u dokumentu.

U dokumentu piše da se hrvatsko nacionalno pitanje može rešiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom delu BiH, po uzoru na Južni Tirol.

"To bi Bošnjacima dalo nezavisnu funkcionalnu državu i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali da li će se pridružiti EU ili budućnosti izvan EU (sledeći primer Turske)", navedeno je u dokumentu.

Dalje se navodi da za sada "velika većina Bošnjaka podržava evropski put BiH", ali se dodaje da je "u naglom porastu uticaj Turske i radiklanog islama, zbog čega bi se situacija mogla pogoršati u sledećoj deceniji".

U dokumentu se ocenjuje da su posle raspada Jugoslavije ostala nerešena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata, kao i da je trenutno teško zamisliti evropske perspektive Srbije i Kosova.

Članstvo BiH u EU može se u potpunosti isključiti, navedeno je u dokumentu.

Ocenjuje se da je, u medjuvremenu, "prazan prostor iskoristila Turska, koja je povećala svoj uticaj u BiH i Severnoj Makedoniji", kao i da, osim Turske, neki lokalni političari i njihove pristalice "lično imaju koristi od haosa i nefunkcionalnih institucija i da niko nije zadovoljan situacijom u BiH".

Autori dokumenta naglasili su da Srbija, Hrvatska i Albanija trenutno imaju stabilne vlade i da su njihovi izabrani političari sposobni donositi strateške odluke.

Prema autorima "non pajpera", ova "rešenja" ubrzala bi pregovore o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO-u.

Prema pisanju slovenačkog portala, predlozima iz ovog dokumenta oštro se protive SAD, Njemačka, Francuska i druge evropske zemlje.

Medjunarodna zajednica naglašava važnost teritorijalnog integriteta BiH i protivi se novom iscrtavanju granica na prostoru bivše Jugoslavije.
Navode da bi to otvorilo Pandorinu kutiju i verovatno dovelo do novih ratova.

"Zeleno svetlo za raspad Bosne i Hercegovine i ujedinjenje Kosova s Albanijom dalo bi novi zamah srpskim nacionalistima u Crnoj Gori i albanskim nacionalistima u Severnoj Makedoniji, dvema članicama NATO-a", piše slovenački portal.

Prema informacijama portala "Necenzurisano", poslednjih meseci o BiH su postojala tri "non papera" u kojima je Slovenija učestvovala na ovaj ili onaj način.

Slovenija je, ističe se, podržala diplomatsku inicijativu Hrvatske u vezi sa BiH, a pridružile su joj se još Madjarska, Grčka, Bugarska i Kipar.

Grčka i Bugarska imaju svoje interese po pitanju Severne Makedonije, posebno u uslovljavanju njenog daljnjeg ulaska u evropske integracije.

Zvanično nije potvrdjeno da je predsednik Saveta Evrope Šarl Mišel od od Slovenije dobio "non pejper", ali neslužbeni diplomatski dokument, koji predvidja raspad Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova s Albanijom zapravo postoji, piše Necenzurisano.

Prema njihovim informacijama, dokument pod nazivom "Zapadni Balkan put napred" stigao je u kabinet predsednika Saveta Evrope još u februaru.

Prema izvorima slovenačkih novinara, dokument sigurno nije skrojen u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova, već je deo njegovog sadržaja, prema nekim informacijama, mogao biti napisan u Budimpešti.

Ipak, u briselskim diplomatskim krugovima o njemu se govori kao o "slovenačkom " dokumentu, jer je navodno Janšin kabinet učestvovao u slanju na razne adrese, objavio je portal Necenzurisano.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.