AAA

REGION | 03.05.2021 13:05 > 03.05 13:13

Profesor Halcel: Srpska vlada napušta evropsku budućnost, brine me okretanje 'srpskom svetu'

Profesor na Institutu za spoljnu politiku "Džon Hopkins" univerziteta u Vašingtonu dr Majkl Halcel ocenio je da sadašnja srpska vlada napušta evropsku budućnost i uz podršku Rusije okreće se "srpskom svetu".

Halcel, koji je od 1994. do 2005. bio Bajdenov savetnik za evropsku politiku, kazao da ga brine politika Srbije u region, navodeći da je reč o opasnom konceptu koji oživljava projekat "Velike Srbije" koji je Zapadni Balkan pre tri decenije uvukao u krvave i katastrofalne ratove.

"Nedavna pojava nekoliko "non pejpera" koje nude ultranacionalističke nadrilekove za probleme u regionu samo su otežale situaciju. Ovi "non pejperi" koji preporučuju stvaranje "Velike Srbije", "Velike Hrvatske" i "Velike Albanije" trebali bi biti automatski odbačeni", kazao je on za podgoričku Pobjedu.
Kako je dodao, ostanak na funkciji crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića, koji je relativizovao genocid u Srebrenici, bilo bi posebno negativno prihvaćeno od Bajdenove administracije, koja je ljudska prava stavila u prvi plan svojih prioriteta.

"Prvi put u istoriji predsednik Sjedinjenih Američkih Država je osoba koja dobro poznaje Balkan. Predsednik Bajden, kao i svi drugi pristojni ljudi, bio je zgrožen genocidom u Srebrenici 1995. Siguran sam da on neće saradjivati sa vladom koja u svom kabinetu ima člana koji poriče genocid u Srebrenici", naveo je on.

Crnogorski parlament će najvjerovatnije 11. maja raspravljati o razrešenju Laposavića nakon što je to tražio premijer Zdravko Krivokapić. Leposavić odbija da podnese ostavku, a vladajuća većina je protiv njegove smene osim URA Dritana Abazovića.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.