AAA

REGION | 06.05.2021 22:10 > 06.05 22:10

DW: Opasno zatišje na Balkanu

 Isti političari decenijama su na vlasti na Balkanu, a Evropska unija (EU) i SAD ih tretiraju kao partnere u sprovodjenju reformi, demokratizaciji i modernizaciji, iako su oni zapravo deo problema, ocenjuje se u analizi nemačkog stručnog magazina "Medjunarodna politika" , čije je delove danas preneo Dojče vele (Deutsche Welle DW).

"Balkan i jugoistočna Evropa nestali su s medjunarodne političke karte. Postoje očigledno mnogo važniji problemi i krize oko kojih SAD i EU moraju da se brinu". Posledica te navodne nezainteresovanosti je nedostatak "neophodnih političkih impulsa, koncepata i vizija za rešavanje brojnih sukoba", navodi se u analizi.
To je početna teza članka pod naslovom "Opasno zatišje" objavljenog u nemačkom stručnom magazinu "Medjunarodna politika" (Internationale Politik), čiji je izdavač Nemačko društvo za spoljnu politiku (DGAP).

Autor analize Tomas Braj, kao i neki drugi strani posmatrači koji važe za dobre poznavaoce prilika u regionu, ne isključuje mogućnost oružanih sukoba u tom "opasnom metežu" čiji su sastojci, kako navodi, nacionalizam, korupcija, pritisak na medije i na pravosuđe, kao i indoktrinacija mladih.

Kosovo se u članku naziva "najvećim izvorom opasnosti". "Srbija svoju bivšu pokrajinu, koju naseljavaju gotovo isključivo Albanci, ne želi da otpusti u nezavisnost, zato što se tamo nalaze srednjovekovni srpski manastiri i bojna polja", navodi se u analizi.

Autor dodaje da niko ne veruje da će Beograd u nekoj bliskoj budućnosti "da prizna Kosovo", ali i "niko, a ponajmanje Srbi, ne može čak ni teoretski da zamisli reintegraciju Kosova u državni savez sa Srbijom".

Zapadni političari "i dalje polaze od nerealnog cilja da će dva suseda moći da motivišu na medjusobno priznanje", dodaje se u analizi, u kojoj se pominj i uticaj Rusije i Kine u regionu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.