AAA

REGION | 17.05.2021 19:50 > 17.05 20:05

Pahor: Bez spominjanja nepromenljivosti granica zbog insistiranja Vučića


Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je iz završne deklaracije sa današnjeg samita Procesa Brdo-Brioni izostavljen deo o nepromenljivosti državnih granica zbog insistiranja predsednika Srbije Aleksandra Vučića na formulacijama koje bi otvorile beskrajne rasprave.

"Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić nije bio protiv diskusije o zabrani promene granica, ali je predložio takvu formulaciju koja bi praktično anulirala sva diplomatska priznanja Kosova... Dakle bilo je jasno da lako možemo da počnemo raspravu koja se nikada ne bi završila", rekao je Pahor odgovarajući na pitanja novinara.
On je dodao da je svojim predlogom želeo da se dodje do rezultata koji bio shvaćen kao put napred, a ne unazad "ali je bilo jasno da će Vučić insistirati"... "Rasprava bi bila beskonačna", dodao je.

Vučić je prethodno danas rekao da je na samitu Procesa Brdo-Brioni bilo govora o promeni granica unutar regiona, ali da se Srbija zalaže za granice koje su utvrdjene u Ujedinjenim nacijama.

"Srbija se oduvek zalaže za princip poštovanja nemenjanja granica priznatih od Ujedinjenih nacija. Neki misle da ne treba da se menjaju granice onako kako se njima svidja, a mi mislimo da ne treba da se menjaju u skladu sa pravilima koje su ustanovile UN", rekao je on novinarima.

Samit Procesa Brdo-Brioni, na kojem su učestvovali predsednici Slovenije, Hrvatske i zapadnobalkanske šestorke, održan je danas u Brdu kod Kranja.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.